17 jaar cel voor 'Haagse Godfather' Piet S. alias 'De Dikke'

Hij heeft een behoorlijke reputatie in de onderwereld, staat bekend als 'Haagse Godfather', 'Dikke' of 'Ouwe' en is sinds 2020 hoofdverdachte in de megadrugszaak Taxus. De Haagse rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot een fikse celstraf.
@media (max-width: 679px){#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766ae5ece34 img{#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766ae5ece34 img{#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766ae5ece34 img{#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65766ae5ece34 img{#fig-65766ae5ece34 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Piet S.

Afbeelding boven: een van de politieacties in september 2020 waarbij verdachten worden opgepakt in de zaak Taxus.

Volgens de rechter is 'Dikke' Piet S. schuldig aan het importeren en exporteren zeer grote hoeveelheden drugs; coke, heroïne, synthetische drugs en grondstoffen. Ook is hij schuldig bevonden aan witwassen. De 67-jarige Hagenees moet daarom 17 jaar de cel in - één jaar langer dan de 16 jaar die het OM geëist heeft.

In de zaak Taxus stonden naast 'De Haagse Godfather' meer dan 20 verdachten terecht, zo verdwijnt zoon Freddy S. 8 jaar achter de tralies. Maar de grote leider was toch echt Piet S., aldus de rechtbank. Hij was de onbetwiste 'eindbaas' van een internationaal drugsnetwerk.

Behoorlijke reputatie

Een grote jongen dus. En bovendien iemand die naar verluidt al tientallen jaren actief is binnen het criminele circuit. Panorama's Vico Olling in januari 2021: "De man draait al zo lang mee in de Nederlandse onderwereld dat hij binnen enkele handdrukken aan tafel kan zitten met de grootste cokebazen van Colombia."

Gezien zijn reputatie zou 'De Dikke' dan ook thuishoren in een lijst met beruchte onderwereldkopstukken. "Piet S. heeft met veel grote namen gewerkt in zijn leven", aldus misdaadjournalist Vico Olling. "Hij deed zaken met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, met Etiënne U., de rechterhand van Klaas Bruinsma, en met de Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper. “Toen Sam rond 1985 een Ferrari had gekocht, móest Piet ook ineens een Ferrari,” zo weet een bron te vertellen."

Een 'criminele BV'

In 2016 komt 'De Haagse Godfather' opnieuw in beeld bij de opsporingsdiensten. Een gigantisch onderzoek wordt opgetuigd onder de naam Taxus, dat draait om een groot crimineel netwerk dat in drugs handelt. Een soort 'criminele BV' die internationaal opereert. De 'eindbaas' van deze 'BV' is volgens justitie Piet S.

Na jarenlang informatie vergaren - gesprekken afluisteren, berichten kraken - vindt er in september 2020 een mega-actie van de politie plaats. Ruim duizend agenten verrichten tientallen arrestaties in onder meer Nederland, België en Spanje. Onder de arrestanten bevindt zich ook Taxus-hoofdverdachte 'Dikke' Piet S.

'Scheidsrechter van de onderwereld'

Is Piet S. inderdaad een bendeleider? Volgens justitie wel. Eind 2020 vindt de eerste zitting plaats in de zaak Taxus. Het OM stelt dat S., een Hagenees met jarenlange ervaring in de onderwereld, aan het hoofd staat van een soort drugsmultinational.

Opvallend is dat S. op een gegeven moment bereid is een verklaring af te leggen. Maar wel eentje waarin hij alleen zaken over zichzelf vertelt. Hij wil absoluut geen andere mensen verraden, maar enkel schetsen wat zijn eigen rol is geweest binnen 'het milieu'.

De leider van een drugsbende? Onzin, volgens S. Hij werd weliswaar eerder veroordeeld voor de handel in xtc en hasj, maar houdt zich nu niet meer bezig met dat soort zaken. Volgens S. is hij met pensioen. Wel was hij naar eigen zeggen lange tijd actief als een soort bemiddelaar.

Uit zijn verklaring: "We zijn benaderd door diverse groepen of we wilden optreden als een soort scheidsrechter. Als de één problemen had met de ander, dan was ons woord doorslaggevend. Jij heb gelijk of zij heb gelijk."

En al die gekraakte berichten? Daar staat een hoop grootspraak in. Woorden die nooit zijn omgezet in daden, aldus S' advocaat.

Maar daar gaat de rechtbank duidelijk niet in mee. De 'Haagse Godfather' is volgens de rechter wel degelijk degene geweest die aan het hoofd stond van een crimineel drugsnetwerk. De 67-jarige S. wordt op donderdag 12 oktober veroordeeld tot een fikse celstraf van 17 jaar.

  • Misdaad
  • de Telegraaf, OM.nl
  • Politie