Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Belgische most wanted-drugsbaron Tom M. (48) opgepakt in Berlijn, Nederland vraagt om uitlevering

M. heeft nog een fikse straf openstaan in zowel Nederland als België. 

Tom M.

Vorige week donderdag is Tom M. in de boeien geslagen in Berlijn. In België staat M. bekend als 'topcrimineel', zo schrijft VRT. Bij onze zuiderburen is de 48-jarige Stabroeker veroordeeld tot 8 jaar cel. Hij is onder meer schuldig bevonden aan georganiseerde drugssmokkel (wiet, heroïne en andere opiaten).

Volgens de opsporingsdiensten ontsnapte M. in 2020 in Spanje op het nippertje aan een arrestatie en werd hij in 2023 al eens gesignaleerd in de Berlijnse horeca-zaak. Dat schrijft Boevennieuws.nl. Onder een andere identiteit wist hij lange tijd uit handen van de politie te blijven in Duitsland. Donderdag werd hij in diezelfde zaak alsnog gearresteerd. Zijn arrestatie kwam tot stand na een nauwe samenwerking tussen de Nederlandse, Belgische en Duitse opsporingsdiensten. België heeft Duitsland om zijn uitlevering gevraagd.

Ook grote jongen in Nederland

Maar ook Nederland heeft een uitleveringsverzoek ingediend. Ook hier heeft Tom M. namelijk het nodige op zijn kerfstok. In 2019 werd hij veroordeeld tot 54 maanden celstraf voor drugshandel, witwassen en het voorhanden hebben van munitie. Tom M. was op dat moment nog voortvluchtig.

In 2021 zette Nederland de Belg op de Europol Most Wanted-lijst.

Taxus

De 48-jarige Belg kwam bovendien in beeld bij Taxus, een megadrugszaak rondom Piet S. alias 'Haagse Godfather', 'Dikke' of 'Ouwe'. Tom kende deze Piet S. vrij goed, aldus justitie. Sterker, 'In de schaduw van de Haagse godfather Piet ‘de Ouwe’ S. groeide hij uit tot een belangrijke speler in de internationale cocaïnesmokkel', schrijft de Gazet van Antwerpen.

Vanuit Spanje zou de Belg contact hebben gehad met 'De Dikke', over coke, heroïne, dure Breitling- en Cartier-horloges en meer. Dat zou allemaal blijken uit gekraakte chatberichten. Piet S. werd eind 2023 veroordeeld tot maar liefst 17 jaar cel. Hij stond volgens de rechter aan het hoofd van een criminele organisatie die drugs vanuit Zuid-Amerika naar Europa smokkelde. Hij was volgens justitie een 'eindbaas van een bv in drugs'. Tom M. kreeg 8 jaar cel opgelegd voor betrokkenheid bij de bende van Piet S.

Bij elkaar heeft M. nu nog zo'n 11 jaar cel openstaan in Nederland. Justitie heeft daarom om zijn uitlevering gevraagd, maar de kans is groot dat M. eerst aan België wordt uitgeleverd. Hij is immers een Belg, en ook in dat land heeft hij nog een forse straf openstaan.

Straf in Dubai

M. zat al eens een jarenlange celstraf uit in Dubai. Daar was hij in eerste instantie om in potten en pannen te handelen. Althans, dat was wat M. beweerde nadat hij werd opgepakt in een onderzoek van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). De Antwerpse firma waar Tom M. voor werkte was volgens justitie namelijk een dekmantel voor de invoer van tonnen hasj. De Belg werd tot 10 jaar cel veroordeeld, waarvan hij er 7 uitzat. Tijdens het uitzitten van de celstraf in Dubai zocht M. meermaals de Belgische media op omdat hij naar eigen zeggen onschuldig vastzat in de Verenigde Arabische Emiraten.

Misdaad
  • Boevennieuws, Gazet van Antwerpen, VRT, PZC
  • Europol