Van 99 miljoen naar 19 miljoen
Het OM stelde dat Piet S. en zijn criminele organisatie jarenlang miljoenen binnenhaalden via internationale drugshandel. Daarbij werden douaniers en havenmedewerkers omgekocht en werd drugsgeld witgewassen via diverse bedrijven. Hoewel het OM vasthield aan de verkoop van 4600 kilo cocaïne, kon de rechter slechts 1000 kilo direct aan S. koppelen. Van de overige 3600 kilo, die nooit werd teruggevonden, werd S. vrijgesproken.
De advocaat van S., Wouter de Zanger, benadrukte eerder al dat de berekeningen van justitie volgens hem niet kloppen. Hij stelde dat de winst veel lager zou liggen, rond de 9,5 miljoen euro. De rechtbank kwam uiteindelijk op een hoger bedrag uit, maar blijft fors onder de eis van het OM.
De zaak Taxus: drugs, witwassen en luxe levensstijl
De 68-jarige Piet S. was jarenlang het brein achter een criminele organisatie die wereldwijd opereerde. Onder zijn leiding werden grote partijen cocaïne, hasj, heroïne, crystal meth, amfetamine en xtc verhandeld. Het geld stroomde binnen en werd besteed aan luxe goederen zoals dure auto’s, boten, horloges en vastgoed. Veel van deze bezittingen werden tijdens het onderzoek door de politie in beslag genomen.
Vorig jaar werd S. al veroordeeld tot 17 jaar cel in de zaak Taxus, een jaar meer dan het OM had geëist. De rechtbank wees daarbij op de verwoestende impact van internationale drugshandel op de samenleving.
Onderwereldicoon met een lange geschiedenis
Piet S. staat bekend als een van de laatste echte ‘godfathers’ van de Nederlandse onderwereld. Hij werkte samen met grote namen zoals Cor van Hout en Klaas Bruinsma. Volgens onderwereldkenners is S. een ‘drugsmultinational’ op zichzelf, die door zijn connecties moeiteloos in contact kwam met de grote cokebaronnen van Colombia.
Zijn zoon Freddy S., ook betrokken bij de criminele activiteiten, kreeg 8 jaar celstraf. Met de veroordelingen en de huidige miljoenenclaim lijkt een einde te komen aan het tijdperk van Piet S., die decennialang een gevreesde naam was in de Nederlandse onderwereld.
Plukken van drugsgeld
Justitie benadrukt dat het niet alleen gaat om straf, maar ook om ‘rechtsherstel’. Crimineel vermogen moet worden teruggehaald om te voorkomen dat het illegaal verdiende geld verder wordt witgewassen of gebruikt voor nieuwe criminele activiteiten. Toch blijft de vraag of S. het volledige bedrag van 19 miljoen ooit zal betalen. Volgens het OM is er een aanzienlijk deel van zijn vermogen ‘vermist’.
- NOS
- ANP / Nicole van den Hout