Het einde van de eindbaas - ‘Dikke’ Piet S., de laatste echte godfather

Het einde van de eindbaas - ‘Dikke’ Piet S., de laatste echte godfather

Er zijn nog maar weinig echte godfathers over, maar Piet S., de 64-jarige kamper uit Den Haag, is er zeker één van. Nu zit hij vast op verdenking van grootschalige drugshandel, witwassen en wapenbezit. Wie is Piet S. en hoe zien zijn vooruitzichten eruit? “Deze man kent echt de halve wereld.”

Sluw, slim en geslepen. Iedereen die je over Piet S. spreekt, zegt hetzelfde over de man. En ook: iedereen die met hem werkt, moet oppassen dat ie niet benadeeld wordt. Op zijn eigen familie na natuurlijk, want Piet is een kamper en voor kampers is de familie heilig. Daarom werken kampers ook zo graag met hun eigen mensen; winsten blijven binnen de eigen gelederen en als het fout gaat, weet je dat je van hen op aankunt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Op 16 september 2020 gaat het fout voor Piet S. Tijdens een grootscheepse politieactie die zich in meerdere landen tegelijk op hetzelfde tijdstip afspeelt, wordt de schuwe godfather gearresteerd en vastgezet. Samen met zestien andere personen in leeftijden variërend van 25 tot 68 jaar is de Hagenees opgepakt in het kader van het onderzoek Taxus dat al sinds 2016 loopt. Bij die zestien personen zitten ook zijn zoon Fred S. en zijn neef Simon S.

Piet en zijn mannen worden verdacht van grootschalige drugshandel, witwassen, corruptie, bedreiging en het leiden van een criminele organisatie. De organisatie van S. zou actief zijn in Hongarije, Slovenië, Spanje, België, Turkije, China, Colombia en Australië. Piet S. lijkt dus een bezig baasje, maar wie is hij eigenlijk?

Zeg je Piet S., dan zeg je de onlangs uit de VS teruggekeerde Henk Rommy, Charles Zwolsman en Greg Remmers, oftewel de oude garde criminelen die al sinds eind jaren zeventig aan de weg timmert. Piet komt uit Den Haag, net zoals de in 2011 doodgeschoten Stanley Hillis. “De twee wisten van elkaars bestaan af, maar hebben voor zover bekend nooit iets zakelijks met elkaar gedaan,” aldus een goed ingevoerde bron.

De namen van deze criminelen worden altijd met respect en met een glimlach rond de mond uitgesproken door de mensen die je spreekt.

“Piet is een allround boef waar je als jonge crimineel heel veel van kunt leren,” aldus een andere bron. Het zijn gangsters uit de begintijd van de hasjtransporten, de tijd waar voor veel mensen nog een zekere romantiek omheen hangt. Helaas voor die oudjes is hun leeftijd geen garantie om uit de bak te blijven. Henk Rommy en Greg Remmers zitten momenteel in de gevangenis, Rommy is vorige week van de Verenigde Staten overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland, Remmers zit alweer een tijdje in Leeuwarden. Charles Zwolsman en Stanley Hillis zijn alweer tien jaar dood.

Colombia

Piet S. heeft met veel grote namen gewerkt in zijn leven. Hij deed zaken met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, met Etiënne U., de rechterhand van Klaas Bruinsma, en met de Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper. “Toen Sam rond 1985 een Ferrari had gekocht, móest Piet ook ineens een Ferrari,” zo weet een bron te vertellen. Ook was Piet zakelijk verweven met die andere kamper die recentelijk is opgepakt, Martien Reuvers uit Oss. “Piet kent de halve wereld,” zo klinkt het in het milieu. En dat is niet overdreven. De man draait al zo lang mee in de Nederlandse onderwereld dat hij binnen enkele handdrukken aan tafel kan zitten  met de grootste cokebazen van Colombia. En het lijkt erop dat hij aardig gebruik heeft gemaakt van die mogelijkheid.

Het Openbaar Ministerie denkt namelijk dat Piet S. en zijn makkers verantwoordelijk zijn voor een van de grootste cocaïnetransporten ooit naar Nederland. Dat was een container van bijna 7000 kilo coke met een waarde van ruim een kwart miljard euro, die in december 2017 werd onderschept. Twee maanden eerder, in oktober 2017, werd door de politie ook een transport via Antwerpen onderschept. Grootte: 5323,7 kilo. Volgens justitie zit Piet S. daar ook achter. Daarnaast staat in het dossier dat hij meermalen per jaar partijen van meer dan 2000 kilo coke zou smokkelen.

Naast de smokkel van coke wordt Piet S. ook handel in heroïne, hasj, crystal meth en synthetische drugs zoals xtc aangewreven. De organisatie van de Haagse kamper zou daarvoor gretig gebruik hebben gemaakt van corrupte contacten in de havens. Piet S. en zijn neef Simon zouden de beschikking hebben gehad over corrupte douaniers die ervoor zorgden dat drugs veilig door havens werden geloodst, maar zij zouden er ook niet voor terug hebben gedeinsd om havenlieden met geweld onder druk te zetten om mee te werken aan hun praktijken.

Was dit het dan? Nee, verder staat op het lijstje van de organisatie verboden wapenbezit en witwassen. Dat laatste zou Piet S. onder andere gedaan hebben via zijn eigen autobedrijf in Uithoorn en via familieleden, aldus het dossier. Piet zou dure merkhorloges hebben weggegeven alsof het snoepjes waren. “Ik denk dat het daar ook voor een deel fout is gegaan. Zijn familieleden showden op social media hun nieuwe merkkleding en horloges. Als Piet het iets meer low profile had gehouden, had ie nu nog buiten gebleven,” aldus een bron.

‘Piet is een allround boef waar je als jonge crimineel heel veel van kunt leren’

Bajestijd

Nu zit Piet, van 10 mei 1956, in een Rotterdamse cel. En hij is een slechte zitter. Toch heeft hij in zijn leven al wat jaartjes moeten opknappen. In april 1991 werd Piet S. ook tijdens een grootschalige actie opgepakt, samen met ongeveer veertig andere personen. In de tweede helft van de jaren negentig kwam hij vrij. Nederland was in de ban van de xtc en samen met zijn goede vriend Marco Eijk stortte Piet zich op de lovedrug.

Het leverde hen veel geld op, maar ook een celstraf. Piet S. en Marco Eijk moesten jarenlang achter de bouten. Volgens de verhalen had Piet altijd wel wat geld te spenderen in de bajes. “Waar zijn vriend Marco Eijk water uit de kraan dronk en per week met een geeltje, toen 25 gulden, rondkwam, draaide Piet er zomaar 1000 gulden per week doorheen.”

De Hagenees zat onder meer in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, samen met nog iemand die wel wat wil vertellen over hem:

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws