Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Het einde van de eindbaas - ‘Dikke’ Piet S., de laatste echte godfather

Het einde van de eindbaas - ‘Dikke’ Piet S., de laatste echte godfather

Uit de editie van 27 januari 2021: Er zijn nog maar weinig echte godfathers over, maar Piet S., de 64-jarige kamper uit Den Haag, is er zeker één van. Nu zit hij vast op verdenking van grootschalige drugshandel, witwassen en wapenbezit. Wie is Piet S. en hoe zien zijn vooruitzichten eruit? “Deze man kent echt de halve wereld.”

Sluw, slim en geslepen. Iedereen die je over Piet S. spreekt, zegt hetzelfde over de man. En ook: iedereen die met hem werkt, moet oppassen dat ie niet benadeeld wordt. Op zijn eigen familie na natuurlijk, want Piet is een kamper en voor kampers is de familie heilig. Daarom werken kampers ook zo graag met hun eigen mensen; winsten blijven binnen de eigen gelederen en als het fout gaat, weet je dat je van hen op aankunt.

Op 16 september 2020 gaat het fout voor Piet S. Tijdens een grootscheepse politieactie die zich in meerdere landen tegelijk op hetzelfde tijdstip afspeelt, wordt de schuwe godfather gearresteerd en vastgezet. Samen met zestien andere personen in leeftijden variërend van 25 tot 68 jaar is de Hagenees opgepakt in het kader van het onderzoek Taxus dat al sinds 2016 loopt. Bij die zestien personen zitten ook zijn zoon Fred S. en zijn neef Simon S.

Piet en zijn mannen worden verdacht van grootschalige drugshandel, witwassen, corruptie, bedreiging en het leiden van een criminele organisatie. De organisatie van S. zou actief zijn in Hongarije, Slovenië, Spanje, België, Turkije, China, Colombia en Australië. Piet S. lijkt dus een bezig baasje, maar wie is hij eigenlijk?

Zeg je Piet S., dan zeg je de onlangs uit de VS teruggekeerde Henk Rommy, Charles Zwolsman en Greg Remmers, oftewel de oude garde criminelen die al sinds eind jaren zeventig aan de weg timmert. Piet komt uit Den Haag, net zoals de in 2011 doodgeschoten Stanley Hillis. “De twee wisten van elkaars bestaan af, maar hebben voor zover bekend nooit iets zakelijks met elkaar gedaan,” aldus een goed ingevoerde bron.

De namen van deze criminelen worden altijd met respect en met een glimlach rond de mond uitgesproken door de mensen die je spreekt.

“Piet is een allround boef waar je als jonge crimineel heel veel van kunt leren,” aldus een andere bron. Het zijn gangsters uit de begintijd van de hasjtransporten, de tijd waar voor veel mensen nog een zekere romantiek omheen hangt. Helaas voor die oudjes is hun leeftijd geen garantie om uit de bak te blijven. Henk Rommy en Greg Remmers zitten momenteel in de gevangenis, Rommy is vorige week van de Verenigde Staten overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland, Remmers zit alweer een tijdje in Leeuwarden. Charles Zwolsman en Stanley Hillis zijn alweer tien jaar dood.

Het OM houdt Piet S. verantwoordelijk voor een van de grootste coketransporten ooit. Een ongedateerde politiefoto van Piet S.

Colombia

Piet S. heeft met veel grote namen gewerkt in zijn leven. Hij deed zaken met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, met Etiënne U., de rechterhand van Klaas Bruinsma, en met de Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper. “Toen Sam rond 1985 een Ferrari had gekocht, móest Piet ook ineens een Ferrari,” zo weet een bron te vertellen. Ook was Piet zakelijk verweven met die andere kamper die recentelijk is opgepakt, Martien Reuvers uit Oss. “Piet kent de halve wereld,” zo klinkt het in het milieu. En dat is niet overdreven. De man draait al zo lang mee in de Nederlandse onderwereld dat hij binnen enkele handdrukken aan tafel kan zitten  met de grootste cokebazen van Colombia. En het lijkt erop dat hij aardig gebruik heeft gemaakt van die mogelijkheid.

Het Openbaar Ministerie denkt namelijk dat Piet S. en zijn makkers verantwoordelijk zijn voor een van de grootste cocaïnetransporten ooit naar Nederland. Dat was een container van bijna 7000 kilo coke met een waarde van ruim een kwart miljard euro, die in december 2017 werd onderschept. Twee maanden eerder, in oktober 2017, werd door de politie ook een transport via Antwerpen onderschept. Grootte: 5323,7 kilo. Volgens justitie zit Piet S. daar ook achter. Daarnaast staat in het dossier dat hij meermalen per jaar partijen van meer dan 2000 kilo coke zou smokkelen.

Naast de smokkel van coke wordt Piet S. ook handel in heroïne, hasj, crystal meth en synthetische drugs zoals xtc aangewreven. De organisatie van de Haagse kamper zou daarvoor gretig gebruik hebben gemaakt van corrupte contacten in de havens. Piet S. en zijn neef Simon zouden de beschikking hebben gehad over corrupte douaniers die ervoor zorgden dat drugs veilig door havens werden geloodst, maar zij zouden er ook niet voor terug hebben gedeinsd om havenlieden met geweld onder druk te zetten om mee te werken aan hun praktijken.

Was dit het dan? Nee, verder staat op het lijstje van de organisatie verboden wapenbezit en witwassen. Dat laatste zou Piet S. onder andere gedaan hebben via zijn eigen autobedrijf in Uithoorn en via familieleden, aldus het dossier. Piet zou dure merkhorloges hebben weggegeven alsof het snoepjes waren. “Ik denk dat het daar ook voor een deel fout is gegaan. Zijn familieleden showden op social media hun nieuwe merkkleding en horloges. Als Piet het iets meer low profile had gehouden, had ie nu nog buiten gebleven,” aldus een bron.

‘Piet is een allround boef waar je als jonge crimineel heel veel van kunt leren’

Bajestijd

Nu zit Piet, van 10 mei 1956, in een Rotterdamse cel. En hij is een slechte zitter. Toch heeft hij in zijn leven al wat jaartjes moeten opknappen. In april 1991 werd Piet S. ook tijdens een grootschalige actie opgepakt, samen met ongeveer veertig andere personen. In de tweede helft van de jaren negentig kwam hij vrij. Nederland was in de ban van de xtc en samen met zijn goede vriend Marco Eijk stortte Piet zich op de lovedrug.

Het leverde hen veel geld op, maar ook een celstraf. Piet S. en Marco Eijk moesten jarenlang achter de bouten. Volgens de verhalen had Piet altijd wel wat geld te spenderen in de bajes. “Waar zijn vriend Marco Eijk water uit de kraan dronk en per week met een geeltje, toen 25 gulden, rondkwam, draaide Piet er zomaar 1000 gulden per week doorheen.”

De Hagenees zat onder meer in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, samen met nog iemand die wel wat wil vertellen over hem:

“Ik zat daar met Piet rond 2000 in de gedetineerdencommissie, de GeDeCo,” zegt deze bron. “Piet is een crimineel met hersens, absoluut een factor om mee rekening te houden. In die tijd ging hij ook veel om met Martin Hoogland, de moordenaar van Klaas Bruinsma.

Hoogland zat ook in de GeDeCo. Zo konden we met z’n drieën een aantal keren per maand bij elkaar komen en afspreken om wat koffie te drinken. Je had wat privileges als GeDeCo-lid, allemaal gelul natuurlijk, maar binnen de muren is het wel wat. Kijk, van de bajesbevolking is natuurlijk tachtig procent zo dom als een varken, dus als je een beetje kunt nadenken en dingen kunt regelen omdat je wat geld hebt, dan word je al snel naar voren geschoven."

Martin Hoogland zat met Piet S. in de gedetineerdencommissie in Alphen aan den Rijn.

De bron herinnert zich wel wat succesjes in die tijd: “Ja, we hebben wel wat dingen voor elkaar gekregen. Zo hebben we eens tijdens een warme dag een barbecue en ijsjes voor iedereen geregeld en een vader-kind-dag georganiseerd.” Volgens deze bron hadden Piet S. en Martin Hoogland, die een goede vriend van Piet was, het hoogste woord:

“Zij waren echt wel gewaagd aan elkaar en spraken op hetzelfde level als de directie.”

Opvallend: net als Hoogland wordt ook Marco Eijk, de oude makker van Piet S., in 2004 doodgeschoten. Piet komt niet lang daarna vrij. Hij verdwijnt een beetje van de radar in die tijd.

Tussen de artisjokken

In 2013 komt Piet S. met zoon Fred weer volop in het nieuws.

Dat heeft te maken met een overval op een vrachtwagen in het Belgische Opglabbeek in januari dat jaar. Kennelijk is er iets misgegaan met het uithalen van coke in de haven van Antwerpen, want 100 kilo zit nog steeds in de lading artisjokken die in een vrachtwagen naar zijn bestemming rijdt. De daders moeten in actie komen en dwingen bewapend en al op een rotonde de nietsvermoedende chauffeur tot stoppen. Daarna duiken een paar gasten de laadruimte in en nemen ze alsnog de coke mee. Overigens laten ze een deel van de coke zitten. Piet S. en zijn zoon Fred zijn in eerste instantie medeverdachten in deze overval, maar omdat het bewijs zo flinterdun is moet justitie de twee laten gaan. Piet wordt wel veroordeeld tot een jaartje zitten vanwege voorbereidingshandelingen en vuurwapenbezit.

Nu is Piet weer samen met zijn zoon Freddy opgepakt. Zijn zoon zou een belangrijke rol vervullen in de organisatie, zo zegt het Openbaar Ministerie. Bij alle belangrijkste afspraken in Spanje en Nederland schuift Piet zijn zoon naar voren. Daarnaast zou hij ook veel geld verdienen met een illegale goksite. Volgens ingewijden kwam er zo’n drie ton per maand binnen via die site. “Je kon daar gokken op voetbalwedstrijden, maar echt flinke bedragen, hè? Zomaar vijftig ruggen per wedstrijd.”

Sterk vermagerd

Van Piet S. is bijna geen foto te vinden. Hij wist jarenlang perfect buiten de publiciteit te blijven. Toen in 2014 de zaak van Opglabbeek speelde, rond de overval op de vrachtwagen, ging Panorama’s Hendrik Jan Korterink naar een van de eerste pro-formazittingen toe. Met tekenares Petra Urban, omdat Korterink wist dat Piet S. zou verschijnen en die zitting dus een uitgelezen mogelijkheid zou zijn om een beeld van hem te hebben. Urban maakte toen een portret waar iedereen van schrok. Piet heeft als bijnaam De Dikke, maar de man op de tekening had een troosteloze aanbik en was sterk vermagerd. Hij droeg slechtpassende kleding en zag er bleek en moe uit, zo schreef Korterink destijds over hem.

Piet S. zou in de haven gebruik hebben gemaakt van corrupte douaniers.

Vorig jaar, toen De Telegraaf een paar weken lang uitpakte met een groot aantal artikelen over het Taxus-onderzoek, stond dat portret groot op de voorpagina.

Daarnaast is er nu ook een foto van hem opgedoken. Daarop ziet Piet S. er weer wat voller uit. Van een schuwe, geslepen boef is Piet ineens veranderd in een gearresteerde boef met een bekende kop. Toch is dat laatste volgens bronnen uit het milieu maar relatief. “Piet was recentelijk weer tientallen kilo’s afgevallen,” zo zegt een bron. Het lijkt erop dat Piet dus nogal jojoot met zijn gewicht.


Vooral drank schijnt hier een boosdoener te zijn. Piet houdt wel van een alcoholische versnapering op zijn tijd. Volgens de mensen die hem kennen, is hij absoluut geen gebruiker van cocaïne, maar neemt ie wel zo af en toe een pilletje voor de lol.

Satudarah

Volgens de berichten in de media, maar ook volgens gesprekken met mensen uit het milieu blijkt dat Piet S. een samenwerkingsverbond heeft gesloten met de sinds kort verboden motorclub Satudarah. Het zou hier gaan om het Tilburgse chapter Syndicate dat Piet S. vooral bescherming zou moeten bieden. Tegen wie of wat is alleen de vraag.

In dat verband is het wel weer aardig wat Piet S. zelf ooit heeft gezegd in september 2015 toen hij moest getuigen in het liquidatieproces Passage. In dat destijds grootste Nederlandse strafproces ooit stonden onder andere Dino Soerel en Jesse Remmers terecht voor een paar onderwereldmoorden. Piet S. moest getuigen in dat proces over wat hij ongeveer tien jaar eerder had gehoord van kroongetuige Fred Ros over de moord op Cor van Hout. Ros zou tegen Piet S. hebben gezegd dat hij de motor bestuurde waarbij de schutter achterop zat en Van Hout doodschoot. Fred Ros zou dat hebben gezegd tegen Piet S. omdat hij werk zocht en zo dacht indruk te maken op de Hagenees. Dat lukte allerminst: “Ik vond het een beetje een lulletje,” aldus Piet over Ros.

‘Piet komt niet meer vrij. Hij wordt van zoveel transporten verdacht... Als ze een ton of twee, drie kunnen bewijzen, krijgt hij vijftien, zestien jaar’

In ieder geval liep die getuigenis uit op een drama, omdat Piet weigerde vragen te beantwoorden die Fred Ros hem direct stelde. Toen de voorzitter van het gerechtshof wilde dat Piet vragen van Ros zou beantwoorden, volhardde Piet S. in zijn weigering met de woorden: “Ik ga niet met meneer Ros praten, klaar.” Piet werd afgevoerd en enige tijd gegijzeld. Dino Soerel beklaagde zich hier nog over in de rechtszaal en noemde dit ‘een jammerlijk einde’. In diezelfde zitting kwam overigens nog iets interessants ter sprake. Het Openbaar Ministerie verklaarde dat Piet S. de afgelopen jaren vier keer was gewaarschuwd voor een moordaanslag. De dreiging zou uit de hoek komen van Greg Remmers, de vader van Jesse Remmers. Het zou gaan om een schuld van zes ton die Piet nog aan Remmers moest betalen. Los ervan of dit specifieke geval klopt of niet: het is wel iets wat je meer hoort in het milieu als het over Piet S. gaat. “Piet is natuurlijk een kamper en daarmee komen ook kamperstreken. Hij kan soms slecht van betalen zijn en als je met hem werkt, zijn er altijd wel losse eindjes,” zegt een insider.

Over die eventuele zes ton die Piet nog zou moeten betalen, zegt hij zelf: “Ik heb geen schuld bij Remmers.”

Ook kwam tijdens die zitting naar voren dat Piet S. een paar dagen daarvoor een kogelbrief had ontvangen. Piet leek daar niet echt van onder de indruk: “Ik heb geen idee van wie dat afkomstig is. Er is ook niemand bij mij geweest die zei dat ik iets niet of wel moest doen of verklaren.”

Extreem voorzichtig

Als het allemaal klopt wat het Openbaar Ministerie nu beweert, zou Piet S. op het moment van deze getuigenis al volop bezig zijn met de organisatie die nu is opgerold. In 2016 start het onderzoek Taxus tussen de Spaanse, Belgische en Nederlandse justitie om de groep rond Piet S. in beeld te krijgen. Omdat Piet S. geen vaste woon-of verblijfplaats heeft, er geen vaste patronen op nahoudt en extreem voorzichtig is in alles wat hij doet, heeft justitie gebruik gemaakt van bijzondere opsporingsbevoegdheden. Zo is er waarschijnlijk volop afgeluisterd in het garagebedrijf in Uithoorn waar Piet S. vaak kwam en op zijn adres in Spanje waar hij regelmatig vertoefde. Er is ook gebruikgemaakt van een Spaanse undercoveragent die zich voor zou hebben gedaan als een corrupte douanier. Deze man wist zo door te dringen tot het hart van de organisatie.

EncroChat

Naast al dit opsporingsgeweld zijn de mensen rondom Piet S. ook gearresteerd vanwege onderschepte berichten via EncroChat. Vorig jaar kon de politie een paar maanden meekijken naar wat criminelen onderling allemaal bespraken via dit kanaal. Ze dachten dat ze veilig communiceerden met elkaar, maar dat bleek allerminst het geval. Het is een beetje treurig dat zoiets ordinairs als ‘onderschepte berichten van EncroChat’ nu ook de mythische Piet S. de das om lijkt te doen.

Een ingewijde in het milieu staat er ook van te kijken: “Ik had begrepen dat Piet niet lang geleden juist allemaal dingen had overgedragen aan iemand dicht bij hem. Ik dacht daardoor dat hij wat afstand wilde nemen, maar nu is ie toch meegeveegd.”

Het lijkt erop dat ook Piet S. slachtoffer is geworden van de EncroChathack door de politie.

Want dat dit het sluitstuk is van een lange carrière in de misdaad, daar is iedereen het wel over eens:

“Piet komt niet meer vrij. Hij wordt van zoveel transporten verdacht... Als ze een ton of twee, drie kunnen bewijzen, krijgt ie vijftien, zestien jaar. Dan loopt ie tegen de tachtig. Nee het is echt klaar voor Piet.”

Misdaad
  • Petra Urban, BrunoPress