Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit is waarom justitie bijna 100 miljoen euro eist van Piet S., alias 'De Haagse Godfather'

Justitie wil knaken zien. Heel veel knaken. Het OM eist namelijk 90 miljoen euro van crimineel 'Dikke' Piet S. (68).

Piet

Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend hoeveel geld de Nederlandse staat wil afpakken van Piet S., de Haagse crimineel die een jaar geleden tot 17 jaar celstraf werd veroordeeld in de zaak Taxus. Volgens de rechtbank was S. de grote leider van een organisatie die zich bezighield met internationale drugshandel. Daarmee zou S. belachelijk veel poen verdiend hebben. En dat geld moet hij nu mogelijk terugbetalen. In andere woorden: justitie streeft in een losse procedure naar 'rechtsherstel' en probeert S. en een aantal medeverdachten 'te plukken'.

Het gaat om een bedrag van 90.090.895 euro. Tijdens de zaak Taxus was al bekend dat het OM ruim 63 miljoen euro eiste, maar daar is na nieuwe berekeningen een significant bedrag bijgekomen.

Cocaïne

Maar hoe komt justitie op zo'n bedrag? Dat is berekend op basis van de veroordeling voor de invoer van 4600 kilo coke. Piet S. zou per kilo zo'n 27.500 euro hebben binnengeharkt. Bij elkaar kom je uit op een bedrag van 126.500.000. Vervolgens gaan er nog wat miljoentjes af voor de inkoop en dergelijke, waarna er ruim 90 miljoen overblijft.

Het AD schrijft dat advocaat Wouter de Zanger het niet eens is met de rekensom van justitie. Volgens hem zou de inkoopprijs anders zijn. Bovendien heeft S. volgens het vonnis maar 1.000 kilo coke kunnen verpatsen. De Zanger komt zelf dan ook uit op een bedrag van 9,5 miljoen euro. Moet wel gezegd worden: de overige 3.600 kilo is nooit teruggevonden. Volgens justitie is die coke ook gewoon verkocht en uiteindelijk bij de gebruiker op straat terechtgekomen.

Inbeslagname

Of Piet S. de volle mep moet terugbetalen, wordt later dit jaar bekend. Justitie heeft in ieder geval al honderduizenden euros', auto's, horloges, boten en vastgoed in beslag genomen. Spullen en kapitaal waar S. voorlopig toch niks aan heeft, aangezien hij 68 jaar is en een gevangenisstraf van 17 jaar uitzit. Die zaak loopt echter nog wel in hoger beroep.

Taxus

Zoals gezegd werd Piet S. vorig jaar oktober veroordeeld in de zaak Taxus. De omvangrijke drugszaak draait om grootschalige internationale drugshandel in de periode van 2016 tot en met 2020. De rechtbank kwam tot de conclusie dat Piet S. de grote leider was van de criminele organisatie.

Met S. aan het hoofd van een soort drugsmultinational zouden kilo's cocaïne en hasj, maar ook amfetamine, crystal meth, heroïne en xtc zijn verhandeld. Daarbij werden havenarbeiders omgekocht en acht bedrijven ingezet om het drugsgeld wit te wassen. Ook S' zoon Freddy was onderdeel van de organisatie, concludeerde de rechtbank. Hij kreeg 8 jaar cel opgelegd.

Berucht onderwereldfiguur

Naast 'Dikke' en 'Ouwe' staat Piet S. ook bekend als 'Haagse Godfather'. Hij zou al tientallen jaren meedraaien in de onderwereld en daar ook te boek staan als grote jongen.

Panorama's Vico Olling in januari 2021: "De man draait al zo lang mee in de Nederlandse onderwereld dat hij binnen enkele handdrukken aan tafel kan zitten met de grootste cokebazen van Colombia."

Gezien zijn reputatie zou 'De Dikke' dan ook thuishoren in een lijst met beruchte onderwereldkopstukken. "Piet S. heeft met veel grote namen gewerkt in zijn leven", aldus Olling. "Hij deed zaken met Heineken-ontvoerder Cor van Hout, met Etiënne U., de rechterhand van Klaas Bruinsma, en met de Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper."

Misdaad
  • AD
  • ANP