Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Woeste reacties op ‘racistische’ reclamezuil Eindhoven

Een Eindhovense campagne om discriminatie op de woningmarkt aan de kaak te stellen lijkt nu al een mislukking. Op sociale media vielen tientallen mensen over de posters die sinds deze week door de stad verspreid hangen. “Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel. Omar en Samira niet”, is te lezen op de borden.

Reclamezuil

Wat de boodschap extra opvallend maakt is dat statushouders in de gemeente Eindhoven, zoals in meer plaatsen, voorrang krijgen bij het toekennen van huurwoningen. De stelling dat “Erik en Annemarie” er met de woongelegenheden vandoor gaan ten koste van “Omar en Samira” gaat volgens velen dus niet op. Ook Geert Wilders deed een duit in het zakje bij de ophef over de campagne.

“Was het maar waar! Het is helaas precies andersom”, tweet de PVV-leider. “Omar en Samira vreten onze verzorgingsstaat leeg, krijgen gratis zorg, woningen en uitkeringen en Erik en Annemarie kunnen dat allemaal betalen en jarenlang wachten op een woning.” Een ander doet er nog een schepje bovenop. “Iedereen weet dat Nederlanders 10 tot 15 jaar moeten wachten, dan is dit wel heel flauw. Eigenlijk discriminerend.”

De campagne is ter promotie van een meldpunt van consumentenprogramma Radar. Op de woningmarkt wordt door corporaties en huisbazen regelmatig gediscrimineerd, stellen sommigen. De woede van Wilders is dan ook misplaatst, vindt VVD-Kamerlid Zohair El Yassini. “Je zal maar Omar of Samira heten, Nederlander zijn, keihard werken als politieagent of verpleegkundige en door Wilders worden uitgemaakt voor uitvreter.”

Nieuws
  • Twitter
  • Pro Shots / Toin Damen