Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van der Gijp over de zeik op gasten VI: 'Allergisch voor belerend toontje'

De racisme-rel zorgt inmiddels ook voor irritaties binnen de studio van Vandaag Inside.

René van der Gijp

Het is vast niemand ontgaan: de zoveelste rel die is ontstaan door een uitspraak van Johan Derksen. De Snor liet zich uit over Kamerlid Habtamu de Hoop, die volgens Derksen geen Fries kon zijn wegens zijn huidskleur. Habtamu is toen hij jong was geadopteerd en opgegroeid in Friesland. Het zorgde voor veel commotie in Den Haag en de rest van het land.

Woensdagavond - een dag na de uitspraak van Derksen - waren politiekverslaggever Sam Hagens en voormalig-politicus Lilian Marijnissen op bezoek bij het populaire programma. Uiteraard werd de rel besproken aan tafel bij de heren van VI. "Ik begrijp gewoon werkelijk waar niet waarom jij dat zegt, Johan", zei Marijnissen in het begin van de uitzending.

Johan liet al gauw merken dat hij niet van plan was om zijn excuses aan te bieden. "Het niet racistisch bedoeld", dus volgens Derksen geen enkele reden om zijn excuses aan te bieden. In tegenstelling tot collega's Van der Gijp en Genee, waren Sam en Lilian behoorlijk kritisch op Johan. Dit zorgde dan weer voor enorme irritaties bij René van der Gijp.

'Belerend toontje'

Donderdagavond zat politiek-journalist Wouter de Winther aan tafel bij de mannen van Vandaag Inside. Wederom kwam de racisme-rel ter sprake en René van der Gijp moest nog wat kwijt over de uitzending van de avond ervoor. Van der Gijp heeft zich behoorlijk lopen ergeren aan gasten Lilian Marijnissen en Sam Hagens. Volgens René namen beiden een toontje aan die hem 'totaal niet aanstond'. Hier had hij zich al eerder over uitgesproken bij RTL Boulevard.

"Ik ben allergisch voor belerend toegesproken te worden. Ja, daar ben ik echt allergisch voor. Zodra iemand dat doet, zeg ik: Hallo even anders nu", aldus Van der Gijp.

Over Lilian Marijnissen had René nog wat meer te zeggen: "Daarom had ik er altijd zo'n hekel aan als ze achter de microfoon stond in de Tweede Kamer. Omdat ze zó sprak. Dat toontje stond me totaal niet aan."

Aangiftes

Inmiddels ligt er een behoorlijke stapel aan klachten bij het meldpunt discriminatie.nl en zal de organisatie aangifte doen tegen De Snor. Volgens RTL Nieuws zijn er in totaal duizend klachten binnengekomen, waarvan 300 bij het Friese meldpunt.

Derksen zelf liet donderdagavond weten dat hij verwacht dat het Openbaar Ministerie de aangifte tegen hem serieus zal gaan nemen. "Omdat het een publieke zaak is. Dat wordt wel serieus genomen en daar leg ik me moeiteloos bij neer", zei De Snor. Daarbij noemde Johan dat hij afhankelijk is van de rechter en de grote Talpa-baas John de Mol.

Entertainment
  • Vandaag Inside, RTL Nieuws
  • NL Beeld / Proshots