Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Bij de beesten af

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: beestachtige misdaden.

Henk Strootman

Het was zo’n berichtje in De Telegraaf waar je zomaar overheen zou kunnen lezen. Of misschien wel overheen zou wíllen lezen, want vrolijk word je er niet van. ‘Gruwelijke vondst in Laren’, zo kopte de krant. ‘Doodgemarteld paard met snijwonden in geslachtsdeel’. Het incident had zich afgespeeld in een weiland aan de Oude Drift in de Noord-Hollandse plaats. Iemand had het dier vermoedelijk eerst verdoofd of vergiftigd en was daarna met een mes tekeergegaan. “De dader moet echt een onwijze psychopaat zijn, gewoon knettergek,” sprak eigenaar Arnold Ligtvoet in het krantenstuk.

Mensen die erop kicken om dieren op een sadistische manier te mishandelen en te doden kunnen ook een gevaar voor mensen zijn

Dergelijke zeer ernstige gevallen van dierenkwelling, vaak met dodelijke gevolgen, komen helaas vaker voor. Dat de daders een seksuele stoornis hebben in combinatie met een sadistische inslag begrijpt iedereen. Maar soms gaat het nog veel verder dan dat. Ligtvoet zat er niet ver naast met zijn typering ‘psychopaat’ en dat is waarom de politie zeer alert is op dergelijke misdrijven. Er zijn namelijk aanwijzingen dat mensen die erop kicken om dieren op een sadistische manier te misbruiken, mishandelen en doden ook een gevaar voor mensen zijn. Het bekendste voorbeeld is de levenslang gestrafte Rudolf K. (‘De Beul van Twente’), die tussen 2000 en 2003 ongeveer twintig dieren verminkte en doodde alvorens hij in een park in Enschede de zwerver Frank Storm met een mes vermoordde.

Een andere zaak, die inmiddels tot verplichte leerstof op de Politieacademie behoort, speelde zich ruim tien jaar geleden af in de omgeving van Zoetermeer. Het begon allemaal met de vondst van een doormidden gesneden lammetje op een picknicktafel. Het kadaver, waarvan de achterkant ontbrak, was vermoedelijk opzettelijk achtergelaten op een plek waar veel moeders met kinderen voorbijfietsten. Blijkbaar wilde de dader de samenleving shockeren. Omdat er al eerder dode en verminkte lammetjes waren gevonden, werd besloten tot een groot onderzoek, met alles erop en eraan. Op het lammetje werd zelfs sectie uitgevoerd bij het NFI en daarbij kwam aan het licht dat het dier nog leefde toen het doormidden werd gesneden. Intussen kwamen er meer meldingen binnen van weerzinwekkende gevallen van dierenmishandeling. Zo waren van eendjes de pootjes afgeknipt, waarna ze waren teruggezet in de vijver, met een verdrinkingsdood tot gevolg. En op een kinderboerderij was een geitje overgoten met benzine en in brand gestoken. Elders was een dode geit over een verkeersbord gehangen en waren de ingewanden om de paal gewikkeld. Ook weer om passanten schrik aan te jagen.

Paard Luc werd verminkt en vermoord in een weiland in Laren.

Aan de hand van de sporen, werkwijze van de dader en een grondige misdaadanalyse drong zich het beeld op van iemand die zich aan het opladen was voor iets veel ergers. De recherche plaatste op verschillende tactisch gekozen plekken camera’s en wist daarbij een verdacht individu in beeld te krijgen. Het bleek te gaan om de destijds 29-jarige Patrick V. uit Zoeterwoude. De man werd thuis aangehouden en bekende al tijdens een van de eerste verhoren schuldig te zijn aan de gruweldaden. Motief: frustratie om het dagelijkse leven. V. gaf aan angstig en depressief te zijn en was onder behandeling van een psychiater. En hij bekende nog meer. V. was inderdaad gaan fantaseren over moorden op mensen. Hij had jonge stelletjes geobserveerd en zich ingebeeld dat hij de jongen met een ijzeren jeu-de-boulesbal (die hij daadwerkelijk bij zich droeg) de hersens insloeg en het meisje verkrachtte. Zijn drang om te doden was in de weken voor zijn aanhouding steeds sterker geworden. Voor de recherche was er dan ook geen twijfel: deze man zou vroeg of laat zijn fantasieën in daden hebben omgezet.

Patrick V. toonde tijdens de rechtszaak geen enkele emotie, ook niet toen hij werd geconfronteerd met het ‘voor de kick’ doorsnijden van een levend lammetje. De man kreeg tbs opgelegd. Hopen maar dat hij daar nog zit.