Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brieven Mohammed B. en Gökmen T. aan Ridouan T. geweigerd door gevangenis

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) schroeft de beveiliging op uit angst dat de brieven 'versluierde boodschappen' bevatten.

EBI

Ridouan T. zit al een tijdje in de EBI in Vught. Het OM verdenkt hem ervan een kopstuk te zijn binnen de mocro maffia. In het Marengo-proces is dan ook levenslang tegen hem geëist. De megazaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

Daarnaast wordt Ridouan T. in verband gebracht met de moord op Peter R. de Vries, die als vertrouwenspersoon optrad voor Marengo-kroongetuige Nabil B. Officieel is Ridouan T. geen verdachte in de zaak rondom de moord op De Vries en de Marokkaanse Nederlander ontkent dan ook elke betrokkenheid.

Uitbraakplannen

Feit is in ieder geval dat Ridouan T. voorlopig achter tralies zit in Vught. Toch heeft het OM vermoedens heeft dat hij ondanks zijn gevangenschap nog contact heeft gehad met de buitenwereld om zo zijn illegale activiteiten voort te zetten. Bijvoorbeeld via Youssef T., zijn voormalig advocaat en neef.

Samen worden zij ervan verdacht uitbraakplannen gesmeed te hebben, om Ridouan T. uit de EBI te krijgen. Youssef werd opgepakt en de beveiliging opgeschroefd. Dit om de risico's te verkleinen.

Briefcontact met Tramschutter en moordenaar van Theo van Gogh

Daarnaast bestaan er vermoedens dat er onder de gevangenen in de EBI brieven worden verstuurd met geheime boodschappen.

Eerder werd al bekend dat Ridouan T. schriftelijk contact had met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Het ging vooral om korte beschrijvingen van het leven in de bajes, vragen naar Mohammeds gezondheid en vragen over de Islam waarmee Ridouan T. zijn brieven vulde. Toch was er bij het OM de angst dat er in de brieven ook geheime boodschappen staan. In een poging die verdenkingen de kop in te drukken publiceerde Ridouan T. de brieven via zijn advocaat.

Maar het OM is niet gerustgesteld, en dat geldt ook voor de EBI, zo schrijft EenVandaag. Volgens het OM bestaat er nog altijd een "reële mogelijkheid dat verwijzingen naar koranverzen in brieven van Ridouan T. ook versluierde boodschappen bevatten." De EBI-directeur heeft dan ook twee brieven aan Ridouan T. geweigerd. Volgens bronnen gaat het om een brief van Mohammed B. en eentje van Gökmen T.

'Veiligheidsrisico voor anderen'

Die laatste staat bekend als 'De Tramschutter' en zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de aanslag in Utrecht, waarbij hij onder meer vier mensen doodschoot. Ook een brief van Ridouan T. aan Mohammed B. zou niet worden bezorgd aan de moordenaar van Theo van Gogh. Volgens de gevangenisdirecteur omdat de brieven "een veiligheidsrisico voor anderen" zouden kunnen zijn.

In principe hebben gedetineerden recht op correspondentie - brieven kunnen hierbij wel vooraf worden gecontroleerd. EenVandaag schrijft echter dat de minister voor Rechtsbescherming via een woordvoerder stelt "dat het juridisch mogelijk is om communicatie in de EBI tegen te houden."

Misdaad
  • EenVandaag
  • Pro Shots / Toin Damen