Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tramschutter Gökmen T. ook gevaarlijk binnen de muren van de gevangenis

Levenslang kreeg Gökmen T. nadat hij enkele jaren terug in Utrecht een aanslag pleegde. Vier slachtoffers schoot hij dood, meerdere mensen raakten gewond. Maar daar houdt zijn spoor van vernieling helaas niet op.

Gökmen T.

Gökmen T., die op 18 maart 2019 rond 10.40 uur ingestapt is bij tramhalte 24 Oktoberplein, opent vier minuten later het vuur op zijn medepassagiers. Hij springt uit de tram nadat iemand aan de noodrem heeft getrokken en schiet daarna op automobilisten die gestopt zijn. Met een rode Renault Clio, die hij middels een carjacking buitmaakt, rijdt hij naar de Tichelaarslaan. Een buurtbewoner die de motor van de geparkeerde rode Clio nog hoort ronken, vindt een briefje dat op het dashboard is geplakt. “Voor mijn moslimvrienden. Allahoe akbar.” Dit heeft hij met de hand geschreven op een afgescheurde brief van het OM over een verkrachtingszaak waarvan hij verdacht werd.

Vier mensen komen om het leven, meerdere raken gewond. T., sindsdien bekend als 'De Tramschutter', krijgt uiteindelijk levenslang opgelegd. Het eerste gedeelte van zijn straf zit hij zonder problemen uit in De Penitentiaire Inrichting Vught, aldus zijn advocaat Temeltasch. Echter kan dat van de periode na zijn overplaatsing naar De Schie in Rotterdam niet gezegd worden.

Poging tot moord, mishandeling en meer

Daar vinden "aan de lopende band incidenten plaats", zegt zijn advocaat donderdag tijdens een inleidende zitting. Gökmen T. was zelf niet in de rechtbank aanwezig.

Over de nieuwste aangifte tegen T. wordt tijdens de zitting weinig gezegd, behalve dat het om een minder zwaar feit zou gaan dan de twee bekende aangiftes tegen hem: poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling.

Die eerste betreft een incident uit februari 2021, waarbij Gökmen zelf een wapen zou hebben gefabriceerd, om daar vervolgens een bewaker mee in zijn gezicht en nek te steken. De poging tot zware mishandeling vindt later dat jaar plaats. T. gooide toen een pan hete olie naar een medewerker. Ook heeft hij volgens het OM meerdere vernielingen aangericht in de gevangenis.

Geen extra gevangenisstraf

Wat de uitkomst van de zaken ook is, T. zal geen extra gevangenisstraf opgelegd krijgen. Dit omdat hij al veroordeeld is en daarvoor de hoogst mogelijk straf in Nederland uitzit, namelijk levenslang. Vervolgt het OM T. dan helemaal voor niks? Nee, een veroordeling kan relevant zijn bij het toetsmoment. Na 25 jaar wordt in Nederland immers opnieuw gekeken of een tot levenslang veroordeelde kans maakt op vervroegde vrijlating. Extra veroordelingen bemoeilijken dat proces aanzienlijk.

Misdaad
  • de Telegraaf, AD