Het is crisis in het Nederlandse gevangeniswezen. Dat stelt staatssecretaris Coenradie (PVV, justitie). Het gebrek aan personeel en cellen is zó nijpend dat criminelen deze week al eerder naar huis gestuurd worden. De gedetineerden mogen drie dagen eerder naar huis dan gepland. De strafvermindering kan in de nabije toekomst echter nog verder oplopen, waardoor veroordeelden mogelijk nóg eerder vrijkomen. Coenradie sluit daarnaast niet uit dat er straffen helemaal kwijtgescholden gaan worden om plek te maken in de bajesen.
Maar om wat voor criminelen gaat het? Niet om tbs'ers, zo schrijft de Telegraaf. Gevangenen die na hun straf nog een tbs-behandeling moeten volgen komen niet eerder op vrije voeten. Hetzelfde geldt voor veroordeelden die een korte celstraf (minder dan een week) moeten uitzitten. Maar: "Alle andere criminelen – ook moordenaars en verkrachters - wél", aldus de krant.
'Code zwart'
Coenradie stelt in gesprek met de Telegraaf dat het "code zwart" is op het moment. "Ik heb geen plek in de gevangenis en ik heb geen plek in de politiecel. Nul. Het is er niet."
Volgens de staatssecretaris komt dat door het beleid van haar voorgangers - er zijn jarenlang juist gevangenissen gesloten. En hoewel ze naar eigen zeggen wel al maatregelen heeft genomen, lijkt het probleem alleen maar groter te worden. Ook het eerder naar huis sturen van criminelen is dweilen met de kraan open. Een echte oplossing lijkt er op korte termijn niet te zijn.
Detentiecontainers
Gevangenissen bouwen kost veel tijd. "Dat is ook de reden dat ik naar Estland kijk", stelt Coenradie. In september bezocht de staatssecretaris de noordelijkste van de drie Baltische Staten. Haar plan is om Nederlandse gedetineerden in Estse bajesen te plaatsen.
Coenradie: "Waar ik ook naar kijk, zijn detentiecontainers. We hebben best wel een aantal complexen, dat zijn allemaal beveiligde terreinen, waar ruimte is om containers neer te zetten waarin we mensen kunnen opsluiten."
Ondertussen staan er nog een paar oude gevangenissen leeg in Nederland, maar om die om te bouwen en in gebruik te nemen, moet er nog veel gebeuren, zegt de staatssecretaris. Naast een verbouwing gaat het om middelen als camera's en andere techniek, brandveiligheid en niet te vergeten: personeel.
- de Telegraaf, NOS
- NL Beeld / Regiofotografie