In een podcast van Farja Farvardin is Maxime, dochter van de altijd hysterische Martien Meiland, openhartig over de langslepende zaak rondom haar vermeende verkrachting. In haar biografie (2023) stelt Meiland op haar vijftiende te zijn verkracht door een 'ex-bajesklant'. De man in kwestie zette echter vol de tegenaanval in en klaagde haar aan voor smaad en laster. En in die zaak loopt er nog steeds een bodemprocedure tegen Maxime.
"Hij gaat lekker door", zegt Meiland tegen Farja en tafelgenoot Koen Pieter van Dijk. "Dus dat is gewoon klote. Ik wil gewoon dat het klaar is." Of ze spijt heeft van haar beslissing om de boel zo in haar boek te schrijven? Maxime: "Nou ik heb wel dagen gehad waarvan ik dacht: godver, waar ben ik aan begonnen. Ja tuurlijk."
Meiland zegt een posttraumatische-stressstoornis te hebben overgehouden aan de vermeende verkrachting. Iets waar ze tot op de dag van vandaag nog last van heeft, aldus Maxime tegen Farja en Koen.
Niet te bewijzen
Van Dijk stelt in de podcast van Farja dat het recht uiteindelijk wel zal zegevieren, maar heel veel vertrouwen lijkt Maxime daar niet in te hebben. "Nou ja, weet ik niet", zegt ze. "Want het is ook wel weer zó lang geleden. Je krijgt het nooit meer bewezen. Dat is natuurlijk heel vaak in dit soort gevallen. Als er geen DNA-sporen zijn, je kan het moeilijk bewijzen."
Meiland denkt dat de man die ze beschuldigt vooral uit is op knaken. "Dat is wel het enige dat ik kan bedenken. Want waarom zou je dit anders doen?"
Hoe zat het ook alweer?
In haar biografie (2023) beschuldigt Maxime een man van een verkrachting in 2010. De man wordt niet bij naam genoemd, maar is volgens hem zelf wel door zijn omgeving herkend als de persoon in het boek. Ook geeft hij toe seks te hebben gehad met Maxime toen ze beiden 15 jaar oud waren, maar dat zou wel op vrijwillige basis hebben plaatsgevonden. Er zouden zelfs getuigen zijn die dat kunnen bevestigen. Vandaar dat hij Maxime Meiland voor de rechter sleepte voor smaad en laster.
"Ik ben als persoon misbruikt voor een commercieel boek", zei hij in weekblad Story. "Het voelt echt als een klap in het gezicht." Hij eiste dat het boek uit de schappen werd gehaald en wilde een schadevergoeding hebben.
Tegelijkertijd spande Maxime 15 jaar na dato alsnog een zaak aan tegen de man vanwege de vermeende verkrachting in 2010. Justitie deed onderzoek, maar seponeerde die zaak wegens gebrek aan bewijs. Kortom, het is haar woord tegenover het zijne.
De smaad en laster-zaak won Maxime dan weer wel. Haar boek mocht in de winkel blijven liggen en de man in kwestie moest de proceskosten betalen. Wel startte hij een bodemprocedure, die nu nog loopt. De man wilde Maxime daarin ook onder ede laten horen in de rechtbank, maar dat gaat niet door. Volgens de rechter zou zo'n verhoor een te zware psychische belasting zijn voor Meiland.
- Shownieuws, Podcast Fawry not sawry
- NL Beeld / Patrick van Emst