doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

VI-mannen halen snoeihard uit naar Forum voor Democratie

Vriendin van de show Merel Ek zou inmiddels bedreigd worden door de FvD-achterban. De heren aan tafel halen dan ook vernietigend uit naar de partij.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638abc4526d2e img{#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638abc4526d2e img{#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638abc4526d2e img{#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638abc4526d2e img{#fig-638abc4526d2e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Vandaag Inside

Aanleiding voor de laatste 'Forum-rel' is een confrontatie tussen Tweede Kamer-lid Gideon van Meijeren en journaliste Merel Ek.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

'Rioolratten ontmaskerd'

Baudet lag onder vuur omdat hij zei dat de wereld wordt bestuurd door kwaadaardige reptielen, maar stelde later dat dit figuurlijk bedoeld was. Reptiel heeft in De Dikke Van Dale namelijk meerdere betekenissen.

Eks punt in een gesprek met Van Meijeren: Forum is hypocriet, want toen Johan Derksen in VI zei dat 'Baudet geliquideerd moest worden', bedoelde hij dit volgens Ek ook figuurlijk. De journaliste stelde dat liquideren ook 'het wegsturen van iemand' als betekenis kan hebben volgens De Dikke Van Dale.

Dat blijkt echter niet te kloppen. Het woord heeft wel degelijk meerdere betekenissen, maar De Dikke Van Dale formuleert het niet exact op deze manier. En dat was reden voor Gideon van Meijeren om een videoserie te starten, genaamd 'Rioolratten ontmaskerd'. Hij zocht Ek op, confronteerde haar en filmde stiekem het gesprek. Volgens de VI-tafel heeft dit geleid tot ernstige bedreigingen aan het adres van de journaliste.

'Forum zijn fascisten'

Derksen trapt af en gaat er direct met gestrekt been in. "Baudet heeft alleen maar gekkies om zich heen", stelt hij. Alle serieuze politici zijn volgens hem allang gevlucht naar andere partijen. Volgens de besnorde analist laten "de dwazen die nu nog op die partij stemmen" zich gek laten maken door onder meer Gideon van Meijeren.

Tafelgast Özcan Akyol knalt daar nog overheen: "Wilfred, de essentie is dat Forum voor Democratie nu bestaat uit fascisten. Ze gaan journalisten intimideren, ze doen aan complottheorieën, antisemitisme, weet ik veel wat. Dat is een club die je helemaal niet meer serieus kunt nemen."

Als het aan hem ligt, wordt de partij vanaf nu genegeerd. Of als het kan: verboden. "Je hebt gewoon fascisten in de Kamer."

Verbieden gaat Derksen overigens te ver, maar het plan om de Forum-politici vanaf nu volkomen te negeren lijkt hem wel een goed plan. "Gewoon doodzwijgen."

'Dan ben je niet goed bij je hoofd'

Genee kaart aan dat veel mensen op social media wel achter het handelen van iemand als Gideon van Meijeren staan. "Die zijn er heel enthousiast over", aldus de presentator. "Hij bedient zijn achterban ermee."

Een gevaarlijke ontwikkeling, denkt Eus. De opiniemaker zegt dat Van Meijeren ook zijn achterban mobiliseert. "Als je nu gaat kijken wat er over Merel wordt geschreven: die moet verkracht worden, die moet verbrand worden, die moet weet ik veel wat."

Derksen tot slot: "Mensen die nu nog op die partij stemmen, moeten opgenomen worden. Dan ben je niet goed bij je hoofd namelijk."

Genee: "Ja, maar dat zullen ze ook over ons zeggen. Dat is het lastige eraan."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws