Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Baudet

Thierry Baudet: de blaag van Den Haag

Op 28 januari wordt hij pas 40, maar toch zitten we al járen opgescheept met mediafenomeen Thierry Baudet. Een welbespraakte stoorzender die leeft van deining en ophef, half verbloemd extreemrechtse sympathieën koestert, en tegelijk charme en charisma heeft. Gevaarlijker kan niet. Of is hij al op weg naar de vergeethoek?

Meer en meer heeft hij afgedaan, horen we hier en daar, Thierry Baudet (39), naarmate zijn uitlatingen dubieuzer worden en sympathisanten afhaken. Afgedaan? Daar houden we het dan maar op. Tot de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019 gelden hij en zijn partij als ‘fatsoenlijk rechts’, een bedaard en beschaafd alternatief voor de PVV en Geert Wilders, die nu eenmaal wat ordinair overkomt (’Minder, minder!’) en het niet zozeer moet hebben van hoogopgeleiden. Maar dan laat Thierry Baudet zich van een andere kant zien: na de overweldigende winst bij de verkiezingen van 2019 houdt hij een zorgvuldig voorbereide toespraak die nog altijd nagalmt.

Is hij overmoedig? Met vele camera’s op zich gericht, op het toppunt van zijn succes, laat hij zich in theater Figi in Zeist monter gaan in een serie klassieke verwijzingen en breed uitgesponnen samenhangen, gevat in een web van woorden die voor de gewone man en vrouw nauwelijks nog te volgen zijn. Hij begint met ‘de uil van Minerva’ die zijn ‘vleugels spreidt bij het vallen van de avond’. Huh? En: “Net als al die andere landen van onze boreale wereld, worden we kapotgemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten.” Plus:

“Vooral worden we ondermijnd door onze bestuurders. Een kliekje omhooggevallen netwerkers, beroepsvergaderaars, mensen die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven.”

Onderonsje met Jan Roos van GeenStijl die ook campagne voert voor het Oekraïnereferendum in 2015.

De Holocaust relativeren

Onze boreale wereld... Hier schuilt de kern van Baudets denken, hier laat hij zich zien, voor de tweede keer trouwens (ook al eens op een partijcongres in 2017, niemand die erover viel). Boreas was in de Griekse mythologie de God van de Noordenwind, maar ‘boreaal’ is in werkelijkheid een politiek zwaarbeladen term, in trek bij extreemrechtse denkers, en een belezen, gestudeerd mens als dr. T.H.P. Baudet is zich daarvan heel goed bewust. Uiteindelijk doelt hij met zijn woorden op de zuiverheid van het superieure noordse blanke ras. Die is in gevaar, die zuiverheid. De elites ‘boven ons’ zijn de schuldigen, zij werken samen om ons te onderwerpen, onder meer via de immigratie.

Het klinkt allemaal als 20steeeuws fascisme, aangedikt met een schep koene 21ste-eeuwse complotdenkerij. Dan al ja, dat laatste, want velen denken dat hij pas in de coronatijd het complotdenken heeft binnengehaald. Welnee, dat hoort al jaren bij hem en zijn denktankvrienden. Fascistisch? Ik? Dat heeft hij later in interviews op zwierige, erudiete wijze weersproken, met een innemende lach, zoals hij er altijd voor zorgt dat zijn openbare uitlatingen ook op andere manieren te interpreteren zijn.

Feest voor Forum: twee Kamerzetels na de verkiezingen van 2017.

Binnenskamers is Thierry een tikje minder terughoudend. Op 20 november 2020 zit hij aan bij een diner met prominente partijleden, en de aanwezigen – die overigens beter zouden moeten weten –schrikken zich een hoedje. Baudet zegt tijdens discussies dat corona de wereld in is gebracht door zakenman George Soros, de Joden en anderen ‘om onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten’. Al kost het 3 miljoen doden, onze vrijheid is belangrijker – en die is in gevaar. Hij zegt ook dat bijna iedereen die hij kent antisemiet is. Mensen met een hoog IQ, die relativeren de Holocaust, stelt hij.

Eerder is al in de publiciteit gekomen dat binnen een WhatsAppgroep van jonge FvD-leden stoerdoenerige antisemitische en homofobe uitspraken circuleren.

“Ik zou letterlijk iedere ideologie aanhangen die NL weer 95% blank maakt met 0% moslims,” zegt iemand. De Noorse massamoordenaar Breivik – maaide onder meer 77 jongeren neer –wordt verheerlijkt: ‘thnx for the mass shootings’. Een paar van de deelnemers zijn geroyeerd. Tijdens het genoemde diner geeft Thierry Baudet aan dat die royementen achterwege hadden moeten blijven, ‘want we hebben daarmee toegegeven aan de linkse media’.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Op zijn minst drie aanwezigen laten weten dat Baudet tijdens het diner dit alles inderdaad gezegd heeft, onder wie Joost Eerdmans, weliswaar nogal rechts, maar een fatsoenlijk en betrouwbaar mens. Hij stapte korte tijd later ontgoocheld uit Forum en staat inmiddels met zijn JA21 in de peilingen op acht zetels. Thierry Baudet ontkent in alle toonaarden dat hij de uitlatingen gedaan heeft. Ah joh, ironie, en soms zet je dingen nu eenmaal wat scherper aan, gewoon om je punt te maken. Woorden van die strekking waren vaker z’n verdediging, zijn het nog en zullen het blijven.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.