Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Hiddema

Advocaat en politicus Theo Hiddema: 'Verdomd, ik kan het nog!'

Theo Hiddema is zonder twijfel de meest hartstochtelijke strafpleiter van Nederland. “Als ik pleit, treed ik op.” Hiddema zat even in de luwte van de advocatuur, vanwege zijn onverwachte loopbaan in de, zoals hij het zelf noemt, ‘polletiek’. Maar nu is hij weer te bewonderen in de rechtszaal. De meesteradvocaat: “Het verschil tussen een politicus en een crimineel? O, dat verschil is niet zo heel groot hoor.”

Meneer Hiddema, hoe gaat het met u?

“Ik ben nogal egocentrisch ingesteld. Dat weet het altijd weetgrage lezerspubliek van Panorama natuurlijk ook wel. Zolang ik goed met mezelf door één deur kan, gaat het goed.”

Hoe komt u goed met uzelf door een deur?

“Mijn tip is: betracht distantie, vermijd contact met deurwaarders, querulanten en relatietherapeuten, dat helpt enorm.”

U bent 77. Mogen we vragen naar uw gezondheid?

“Oog ik ziekelijk? U ziet toch hopelijk geen kwalen? Of is Panorama misschien helderziend en zit er wat aan te komen? Ik zal jullie vertellen, ik ben in mijn leven nog nooit ziek geweest. Ja, ik heb corona gehad, maar wie niet. Ik kreeg het toen die hele pandemie eindelijk geluwd leek. Maar toen was ik toch nog even aan de beurt.”

We zien u wel de ene na de andere sigaret opsteken.

“Door het roken ben ik niet alleen fysiek in goeden doen, maar heb ik ook een kalm en mild karakter. En: ik vind roken lekker. Daar ken je niks aan doen. Daar moet je mee leren leven. Ik beschouw roken als smakelijk vertoon van: wat kan mij gebeuren’.”

‘Door het roken ben ik niet alleen fysiek in goeden doen, maar heb ik ook een kalm en mild karakter. Het is smakelijk vertoon van: wat kan mij gebeuren’

U bent lange tijd politicus geweest en u zit nu nog in de Eerste Kamer. Daarom: wat is de stand van het land?

“Ja, die is miserabel. Daarom is het goed dat jullie hier zijn. Het wordt hoog tijd dat we die even bij zijn nekvel pakken, de stand van het land. Het democratisch gehalte van de boven ons gestelden is nihil. Politiek Den Haag is verworden tot een baantjescarrousel. Als je braaf meedoet, krijg je af en toe een brokje toegeworpen. Mag je uiteindelijk misschien zelfs wel burgermeester worden van een middelgrote stad.”

Is dat erg?

“De regering is er om er voor te zorgen dat het land op orde is.

Dat is nu niet zo, omdat politici tegenwoordig naar boven kruipen en sluipen. Bijna iedereen die nu in de politiek aan de touwtjes trekt, is op zo’n blauw stoeltje gekomen door een politiek bedisselapparaat. Een mandaat van de kiezer is niet van belang.”

Wat is een ‘politiek bedisselapparaat’?

“Het gaat er al heel lang niet meer om dat je competent bent of kennis hebt van zaken. Ze kijken naar: wie is er loyaal binnen de partij, wie maakt er geen stennis in de ministerraad en wie loopt Rutte niet voor zijn voeten. En zo komen mensen op functies waar ze helemaal niets te zoeken hebben. Het onbenul regeert.”

Wij zijn dol op namen… “We zitten met een minister van Defensie die bij haar aantreden de rangen kolonel en generaal niet uit elkaar kon houden. Affront voor elke militair die zijn rang met kennis en kunde heeft verdiend. Dat mens weet helemaal niks van defensie. Nul. Meneer Staghouwer, minister van Landbouw, is net afgetreden omdat ie er ook niks van wist en er niks van kon. Ze weten van toeten noch blazen. Het wordt allemaal bedisseld. Deskundigheid wordt niet nagestreefd en de problemen worden vooruitgeschoven. Wegkijken is de norm.

Dat, heren van Panorama, is de stand van het land.”

Hoelang moeten we het nog met Rutte doen?

“Als hij verstandig is, neemt hij nu de benen. Want dan zit zijn opvolger met de brokken. Die gaan komen, want de wal zal het schip gaan keren. Het geld raakt op. Migratie is een steeds groter probleem, want de migratie gaat maar door en het grondgebied van Nederland groeit niet mee. Dan kan je op je vingers natellen: dat gaat een keer mis en dan breekt de pleuris uit. Ons lukrake immigratiebeleid zal uitlopen op achterlijke, religieuze dwingelandij.

Rutte moet zien weg te komen voordat ze met hem gaan afrekenen bij de kladderadatsch die gaat komen.”

Zo te horen mist u de politiek niet. U zit inmiddels weer tussen het geboefte.

“Ja, maar zo heel veel verschil tussen die twee werelden is er niet. Weet je wat je nodig hebt om een beetje een succesvol crimineel te worden? Je moet rancune hebben. Een beetje bloeddorst, dat kan er ook nog wel bij, hebzucht, een nuttige persoonlijkheidsstoornis en ijdelheid. Dan heb je een profiel waarmee je je als misdadiger kunt handhaven. Nou, dat zijn eigenschappen die in de politiek ook héél goed van pas komen.”

(Hiddema lacht hard.)

Waar zit het verschil tussen een politicus een crimineel dan wel in?

“Een misdadiger wil altijd meteen een grote slag slaan. Want hij wil uit de positie komen waarin hij zit. Die slag is vaak een illusie en dan kom ik in beeld. Politici hebben meer geduld. Zij moeten het hebben van een duurzaam imago van braafheid.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Als wij zo om ons heen kijken zit u, in dit schitterende grachtenpand, ook in een comfortabele positie. Hoe word je als strafrechtadvocaat rijk?

“Ik ben begonnen bij Max Moszkowicz. Ik liep daar stage, hij was mijn patroon. Dat was zeer eervol, want hij heeft me er niet uitgegooid. Veel andere beginnende advocaten daarentegen wel. Want je moest presteren. Geen succes of geen verbetering: daahaag! Dan was je weg. Nou, toen bleek al, ik ben een goede strafrechtadvocaat. Wat heet. Daar begint het natuurlijk allemaal mee. Het moet in je zitten. Anders word je hooguit een middelmatige strafrechtadvocaat. Weet je waar je die onder andere aan kunt herkennen? Die lezen hun pleitnota’s voor. Ik doe dat nooit.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Ivo van der Bent