Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Heeft Dutroux iets te maken met de verdwijning van de Nederlandse Tanja Groen?

Politie en justitie in Nederland en België onderzoeken of de beruchte seriemoordenaar en kinderverkrachter Marc Dutroux een rol heeft gespeeld in de verdwijning van de Nederlandse studente Tanja Groen.

Dutroux

Dat meldt De Limburger, zo werd gister bekend. De krant schrijft dat Nederland een verzoek heeft ingediend bij onze zuiderburen om onbekend vrouwelijk DNA dat is aangetroffen in huizen en auto's van Dutroux te vergelijken met dat van Tanja Groen.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft de berichten inmiddels bevestigd. Met het nieuwe onderzoek willen ze "alle scenario's met betrekking tot de verdwijning van de studente uitsluiten", heeft het OM laten weten aan de NOS.

Link met Dutroux?

Marc Dutroux zit al jaren vast. In de jaren ’90 ontvoerde hij zes minderjarige meisjes - Julie en Mélissa, An en Eefje, Sabine en Laetitia-, waarvan hij er een aantal in zijn kelder opsloot en verkrachtte. Vier van hen overleefden het niet en werden dood teruggevonden. De rechter veroordeelde Dutroux na een proces van acht jaar in 2004 tot levenslang.

Waarom nu een nieuw onderzoek om te kijken of Dutroux een rol heeft gespeeld in de verdwijning van Tanja Groen? Volgens De Limburger zijn er meerdere verbanden tussen de twee zaken. Groen studeerde in 1993 in Maastricht, tevens de plek waar ze voor het laatst is gezien. Dutroux zou begin jaren ’90 in Maastricht of omgeving drugs kopen én 'een contactpersoon' hebben gehad in de Limburgse hoofdstad. En ook opvallend: in een van de woningen van de Belg werd een wegenkaart gevonden waarop Maastricht was omcirkeld.

Dutroux ontvoerde zijn slachtoffers bovendien door ze met fiets en al in een bestelbusje te trekken. Iets dat ook aansluit bij de manier waarop Tanja is verdwenen.

Verdwijning van Tanja Groen

Tanja, die in Maastricht gezondheidswetenschappen studeerde, had op de avond van dinsdag 31 augustus 1993 een ontgroeningsfeestje bijgewoond bij studentenvereniging Circumflex. Even na middernacht vertrok ze op haar fiets naar Gronsveld, waar ze een kamer huurde. Enkele medestudenten hadden haar nog nagekeken, tot ze uiteindelijk door het nachtelijke duister aan het zicht werd onttrokken. Tanja kwam nooit in Gronsveld aan, ze leek met fiets en al door een onzichtbare hand van de aarde te zijn geplukt.

Het politieonderzoek dat volgde was lang en omvangrijk. Vele getuigen, van studenten tot familieleden, werden gehoord. Het mysterie rond de verdwijning van Tanja Groen werd echter nooit opgelost, ondanks de tomeloze inzet van onder andere Peter R. de Vries.

Het is afwachten of het DNA-onderzoek tot nieuwe aanknopingspunten inzichten leidt.

Misdaad
  • NOS
  • Bruno / Brunopress.nl