Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

 Ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, zonder voorwaarden op vrije voeten

Martin werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor medeplichtigheid bij de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes meisjes door de beruchte Belgische serieverkrachter Marc Dutroux.

Michelle Martin

De inmiddels 62-jarige Martin heeft van 1996 tot 2012 vastgezeten voor haar aandeel in de ontvoering, verkrachting en dood van meerdere meisjes. Inmiddels beweegt de Belgische zich dus alweer tien jaar buiten de gevangenismuren. Die vrijheid ging echter wel gepaard met een aantal regels: verplichte therapie, niet praten met de pers, geen contact met slachtoffers/nabestaanden, vakanties en verhuizingen melden bij justitie en ga zo maar door. Maar die beperkingen zijn nu opgeheven.

Dat hebben de Belgische autoriteiten besloten. Martin is dus vervroegd vrijgekomen en is nu vrij om te gaan en staan waar ze wil, zonder zich daarbij aan restricties te houden. Dit tot groot verdriet van onder meer Paul Marchal, vader van slachtoffer An Marchal. "Het blijft moeilijk...", zegt hij op social media, "zeker op een dag als vandaag."

Wat heeft Michelle Martin op haar kerfstok?

Zoals eerder vermeld werd Martin in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel. Dit vanwege haar aandeel in de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes slachtoffers: Laetitia Delhez, Sabine Dardenne, An Marchal, Eefje Lambrecks, Mélissa Russo en Julie Lejeune.

Haar toenmalige man Marc Dutroux heeft eigenhandig vier slachtoffers om het leven gebracht. Echter kwamen twee meisjes, Julie en Mélissa, om toen Dutroux werd opgepakt terwijl de meisjes nog opgesloten zaten. Martin moest de ontvoerde meisjes eten brengen en verzorgen, zo had ze met Dutroux afgesproken. Dit vertikte ze, waardoor beide meisjes omkwamen. De rechter hield haar dan ook volkomen terecht verantwoordelijk voor hun dood.

Komt Dutroux ook nog vrij?

De rechter veroordeelde Dutroux in datzelfde proces in 2004 tot levenslang. Maar ondanks een levenslange veroordeling, maken de meeste veroordeelden in België kans op vervroegde vrijlating. Zo ook Marc Dutroux.

Bij zijn laatste poging daartoe verscheen echter een verwoestend rapport waarin stond dat de moordenaar en verkrachter geen spijt of empathie toont en nog steeds het stempel 'psychopaat' verdient. Kortom, Dutroux was en is nog steeds een gevaar voor de samenleving. De kans zit er zeker in dat hij nooit meer vrijkomt.

Misdaad
  • AD
  • Bruno / Brunopress.nl