Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

WikiLeaks-man Julian Assange wordt onverwachts vrijgelaten, dit is waarom

De Australiër heeft naar verluidt een deal gesloten met de Amerikaanse overheid. 

Julian Assange

Julian Assange is misschien wel de beroemdste (en beruchtste) klokkenluider ter wereld. De laatste jaren zat de 52-jarige internetactivist in een Britse gevangenis, nadat hij in 2019 werd opgepakt. Daarvoor woonde Assange jarenlang - van 2012 tot 2019 - op de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat land trok zijn asielstatus echter in, waarna de Britse autoriteiten hem direct inrekenden.

De reden van Assanges verblijf op de Ecuadoraanse ambassade was het voornemen van Zweden en Amerika om hem te arresteren. In Zweden werd Assange verdacht van twee verkrachtingen. Volgens hemzelf en zijn achterban waren de verdenkingen onderdeel van een lastercampagne. Assange werd ook nooit veroordeeld en het internationale arrestatiebevel tegen hem werd in 2017 ingetrokken.

Verdenkingen VS

Amerika wilde Assange ook hebben. Via zijn site WikiLeaks werden tal van geheime Amerikaanse documenten online geslingerd. Er kwam onder meer een geheime video (naam: collateral murder) naar buiten van een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Bagdad. Daarbij werden 12 Iraakse burgers en enkele journalisten doodgeschoten. Ook zou Assange geprobeerd hebben het Pentagon te hacken. In totaal wordt hij van 18 feiten verdacht in Amerika. Daarvoor zou hij 175 jaar celstraf kunnen krijgen.

Deal

Maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren, schrijft de NOS. Vannacht werd namelijk plotseling bekendgemaakt dat Assange de Britse gevangenis heeft verlaten en onderweg is naar de Amerikaanse eilandengroep de Noordelijke Marianen. Daar zal hij een deal tekenen waardoor hij vrijkomt.

Naar verwachting gaat Assange schuld bekennen aan één aanklacht in de Amerikaanse spionagezaak. Daarvoor zou hij dan worden veroordeeld tot 5 jaar cel. Een straf die hij niet zou hoeven uitzitten, omdat hij er al heel wat jaartjes op heeft zitten in een zwaarbeveiligde Britse gevangenis.

Als de deal wordt goedgekeurd zal Assange op het vliegtuig richting zijn thuisland Australië worden gezet.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / PA Images