Foto boven ter illustratie
Op vrijdag 10 januari trof de politie allerlei chemicaliën en attributen aan waarmee flakka gemaakt kan worden. De spullen lagen in een huis in Roosendaal, maar werden op het moment van de inval niet gebruikt. De bewoner is aangehouden.
Het is niet de eerste keer dat de politie op een flakka-lab stuit, maar hoe groot zijn de problemen rond de 'zombiedrug', zoals het middel ook wel genoemd wordt?
Zombiedrug
Flakka is de naam voor een verzameling nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) die als basis de stof stof alfa-PVP hebben. Vandaar dat het ook wel 'alfa' genoemd wordt. Het is verkrijgbaar in poeder of brokjes en kan gerookt of gesnoven worden. De gebruiker ervaart een stimulerend en euforisch effect. Daarnaast kan het zorgen voor extreme angst, paranoia en hallucinaties, en door aangespannen spieren een schokkerige manier van bewegen veroorzaken.
Vooral dat laatste heeft ervoor gezorgd dat flakka in de volksmond de 'zombiedrug' genoemd wordt. Bovendien kunnen gebruikers voor veel overlast zorgen.
Nederland
In de Verenigde Staten is flakka al tijden berucht. Beelden van 'zombies' die wezenloos op straat staan of gebruikers die stuiptrekkend op de grond liggen worden regelmatig op sociale media geplaatst. Maar ook in Nederland wordt flakka gebruikt. Al meer dan tien jaar zelfs.
Het Trimbos-instituut schrijft dat flakka sinds 2023 met een opmars bezig is. In 2022 ging het nog om 614 incidenten, in 2023 al om 995 incidenten. Meer dan de helft van de meldingen kwam uit de regio West-Brabant en Zeeland.
Vreemd gedrag
WNL sprak in april 2024 met Freek Pecht, de coördinator synthetische drugs Zeeland-West-Brabant. Hij stelt dat de cijfers al sinds 2018 oplopen.
"Het gaat om personen met onbegrepen gedrag die overlast veroorzaken", aldus Pecht. "Dus mensen lopen op straat in de nacht - al dan niet naakt - en sluipen dan tuinen van omwonenden of bedrijfspanden binnen."
Alpha-PIHP
Begin 2024 werd ook een tot die tijd legale flakka-variant, het zogeheten Alpha PIHP. Dat middel was daarvoor nog gewoon via internet en in smartshops te krijgen.
Het verbod werd ingevoerd na aandringen van zeven West-Brabantse gemeenten en Thole en als gevolg schoten de prijzen van flakka de lucht in - eerst kon je voor 6 euro een grammetje halen, tegenwoordig liggen de prijzen tussen de 40 en 60 euro, zo schrijft BN de Stem.
Of het verbod zin heeft gehad? De eerste geluiden lijken in ieder geval positief, meldt diezelfde krant. De verslavingszorg in West-Brabant zag eind 2024 een afname van het flakka-gebruik en ook de politie treft minder vaak flakka aan op straat. Met de vele verschillende designerdrugs die er bestaan is het echter afwachten of mensen niet overstappen op nieuwe middelen.
- BN de Stem, WNL, Trimbos
- Adobe Stock