Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gedetineerden 'roken massaal zombiedrug Spice' in gevangenis Ter Apel

Medewerkers schetsen een alarmerend beeld van de gevangenis in Ter Apel. De 'zombiedrug' spice is in opmars en sommige gedetineerden zouden de synthetische drug zelfs op dagelijkse basis gebruiken.

Spice

Dat blijkt uit een Trimbos-onderzoek, aangevraagd door de gevangenis in Ter Apel zelf. Medewerkers sloegen alarm na opvallend gedrag bij de gedetineerden. Reguliere drugstesten wezen echter niks uit, waardoor het vermoeden is ontstaan dat een deel van de gevangenen de synthetische drug 'spice' gebruikt. Spice kan immers niet gedetecteerd worden bij normale drugscontroles.

'Zombies'

Trimbos heeft vervolgens een onderzoek uitgevoerd onder de 456 gedetineerden in Ter Apel. Daaruit blijkt dat spice inmiddels de op drie na populairste drug is in de gevangenis, na hasj en wiet, alcohol en slaapmiddelen.

Volgens sommige personeelsleden wordt de drug zelfs op dagelijkse basis gebruik in de Groningse penitentiaire inrichting. Gebruikers zouden verward zijn, lusteloos en onvoorspelbaar. Er zijn zelfs personeelsleden die denken dat de drug al tot dodelijke slachtoffers heeft geleid.

Gevangenen bevestigen het beeld van spice-gebruik in de bak. In interviews voor het Trimbos-onderzoek omschrijven sommige gedetineerden hun mede-bajesklanten als 'zombies', 'schapen' en 'zo stoned als een kanarie', meldt RTV Noord.

Wat is Spice en hoe wordt het binnengesmokkeld?

Spice is een kruidenmengsel waar synthetische cannabinoïden aan toegevoegd zijn. Het effect kan zó sterk zijn, dat de gebruiker in een soort zombie verandert, vandaar de bijnaam 'zombiedrug'.

Door papier of stof te drenken in het vloeibare middel valt het ook makkelijk te smokkelen. Op deze manier komt het ook de gevangenis binnen. Eenmaal in de PI worden de papieren opgeknipt en opgerold, om er vervolgens een 'joint' van te draaien. Hoe sterk zo'n dosis is, kan gigantisch verschillen. Dat ligt er namelijk aan hoe de spice is verdeeld over het papier - hierdoor is het lastig te voorspellen hoeveel een gebruiker binnenkrijgt.

Ook in andere gevangenissen?

Of het vermeende 'massale spice-gebruik' ook in andere PI's plaatsvindt, is onduidelijk. Feit is wel dat Ter Apel een redelijk unieke gevangenispopulatie heeft: veel nationaliteiten en culturen. Uitgebreider onderzoek moet uitwijzen hoe het zit met de 'zombiedrug' in andere penitentiaire inrichtingen.

Misdaad
  • RTV Noord, DvhN
  • Adobe Stock, Foto.Touch