Misdaadcolumn: 'Hitte & heethoofden'
Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: misdaad in de zomerhitte.
Is er meer misdaad bij zomerhitte? Het is een vraag waar de wetenschap zich al decennialang mee bezighoudt. Nou ja, ‘de wetenschap’ is wat ongelukkig geformuleerd, want er doen uiteenlopende en soms volledig tegenstrijdige opvattingen de ronde. Onlangs nog kwamen in twee verschillende kranten twee verschillende wetenschappers aan het woord. De één zag een duidelijk verband tussen hoge temperaturen en agressie, de ander verwees die theorie naar het rijk der fabelen. “Want,” zo stelde hij, “dan zou het in warme landen ook een janboel zijn.” Maar eigenlijk hoef je helemaal geen studie te hebben gevolgd om te zien wat tropische temperaturen voor effect hebben op de samenleving. Je hoeft alleen maar de kranten te lezen. Of, zoals ik beroepshalve doe, de politierapporten te lezen.
Wat was het weer gezellig overal. In een bomvol park in Rotterdam trok een man zijn pistool om een ruzie te beslechten. Terwijl de kogel een van de ruziezoekers verwondde, gingen de meeste recreanten rustig door met barbecueën en chillen. Lijkt bizar, maar ze zijn qua knokpartijen wel wat gewend daar in dat Rotterdamse Vroesenpark. In Zandvoort raakten een paar vrouwen gewond door glazen die vanuit een reuzenrad naar beneden waren gegooid. In dezelfde badplaats brak ’s nachts een massale vechtpartij uit. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel gaven nieuwkomers hun visitekaartje af door flink met elkaar op de vuist te gaan. In Zoetermeer werden zeven handhavers belaagd door vijftien man, die een aanhouding wilden belemmeren. Ook in Breda moesten handhavers op de noodknop drukken om zich uit een penibele situatie te redden.
Maar het kan allemaal nog erger. In Lyon onthoofdde een Marokkaanse jongen midden op straat zijn vader. En ronduit hallucinant waren de beelden uit Londen, waar ‘jongeren’ het winkelgebied rond Oxford Street op stelten zetten. Plunderen, mensen lastigvallen, op auto’s springen (waaronder een Ferrari) en meer van dat soort ongein. Wie nieuwsgierig is naar de samenstelling van de groepen jongeren moet zelf maar even op internet zoeken. Op eigen risico, want je wordt er vrij pessimistisch van.
Terug naar de vraag of er een verband is tussen zomerhitte en wangedrag? Afgaande op mijn ervaringen als politieman denk ik van wel. Bij de surveillancedienst wist je gewoon dat tropische temperaturen voor een piek aan meldingen zorgden. Een winternacht of een zomernacht, dat scheelde nogal wat. Meer vechtpartijen op straat, meer parkeerruzies, meer uitgaansgeweld, meer burenruzies en meer onwelwordingen. Veel incidenten zijn verklaarbaar. Er wordt meer buiten geleefd, dus er ontstaat sneller ergernis over de harde muziek of walmende barbecue van de buren. En de hele dag dorst lessen met bier pakt ook niet altijd even sfeerverhogend uit. Tel daarbij op dat we als Nederlanders nog niet echt gewend zijn aan hoge temperaturen en er knap prikkelbaar van kunnen worden, dan weet je eigenlijk wel genoeg. Tijdens een drukke nachtdienst, waarbij je van de ene ruzie naar de andere reed, was er maar één bondgenoot waar je als agent op kon vertrouwen en dat was een stevige regenbui. Niets krijgt de straten zo snel leeg als een wolkbreuk.
Het ziet er naar uit dat we moeten wennen aan steeds warmere zomers. Want die komen eraan. Wie weet gaan we ons door die gewenning wat minder hysterisch gedragen zodra het mooi weer is. Ga maar eens in Spanje of Italië kijken. Geen man loopt daar in korte broek over straat (of blote bast, nog erger), wie in de volle zon gaat zitten, wordt voor gek verklaard en niemand is bezig met het heilig verklaarde ‘bruin worden’. En vechten? Schei uit, daar is het veel te warm voor.
- ANP