Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe poging van seriemoordenaar en -verkrachter Marc Dutroux om vrij te komen

Een van de bekendste criminelen van Europa wil met een enkelband de bajes uit.

Dutroux

Afbeelding boven: in 2021 deed Marc Dutroux ook al een poging om vervroegd vrij te komen.

'Het Monster van België' zit al jaren vast. In de jaren ’90 ontvoerde Marc Dutroux zes minderjarige meisjes waarvan hij er een aantal in zijn kelder opsloot en verkrachtte. Vier van hen overleefden het niet en werden dood teruggevonden. De rechter veroordeelde Dutroux na een proces van acht jaar in 2004 tot levenslang.

Maar levenslang of niet, in België maken de meeste veroordeelden kans op vervroegde vrijlating. Zelfs Marc Dutroux. Dat wil niet zeggen dat hij daadwerkelijk vrijkomt, maar hij kan een aanvraag indienen. En dat gaat nu gebeuren, aldus de Telegraaf. De krant meldt dat Dutrouxs advocaat nieuw psychiatrisch onderzoek wil laten uitvoeren, met als doel: Dutroux met een enkelband uit de bajes krijgen.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Volgens de Telegraaf heeft de advocaat zich laten inspireren door de ontwikkelingen rondom Freddy André Horion alias 'De Zonnebril'. De Belg werd in 1980 tot levenslang veroordeeld voor de moord op een compleet gezin tijdens een overval in 1979. Enige tijd terug stapte Horion naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat hij vond dat tot levenslang veroordeelden het recht hadden om uiteindelijk te werken aan een terugkeer in de maatschappij. Het Hof stelde hem vorig jaar in het gelijk.

Depressief

Of Dutroux ook zicht krijgt op een leven buiten de bajes, zal nog moeten blijken. In 2021 verscheen er nog een verwoestend rapport waarin stond dat de moordenaar en verkrachter geen spijt of empathie toont en nog steeds het stempel 'psychopaat' verdient. Kortom, Dutroux was en is nog steeds een gevaar voor de samenleving, aldus de experts.

De bikkelharde conclusies in dat rapport zouden er toen voor hebben gezorgd dat Dutroux zijn aanvraag tot vervroegde vrijlating weer introk, nog voordat de rechtbank tot een uitspraak kwam. Zijn advocaat destijds: "Hij staat op de rand van de afgrond."

De ontwikkelingen rondom Freddy Horion hebben Dutroux en zijn advocaat schijnbaar nieuwe hoop gegeven.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Belga