Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moordenaar dacht maas in de wet te hebben gevonden, zat ernaast

Wie het laatst lacht...

Clifton

Dit is Clifton Parish. Hij zit al elf jaar vast voor een roofmoord uit 2010 waar hij 25 jaar celstraf voor kreeg. Vanwaar die vrolijkheid? Omdat Parish dacht een maas in de wet te hebben gevonden.

Hij beging zijn misdaad namelijk in een indianenreservaat in Oklahoma – en sinds een uitspraak van de rechtbank in 2020 moeten delicten die daar gepleegd worden door de eigen rechters van de Native Americans worden afgehamerd.

Die sowieso al hoogst controversiële beslissing werkt echter niet met terugwerkende kracht, zo oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof vorige week. De uitspraak heeft daardoor niet alleen invloed op Cliftons zaak, maar ook op een aantal andere zaken.

'Belangrijke overwinning'

“Dit is een belangrijke overwinning voor de veiligheid van de slachtoffers, familie van de slachtoffers en de mensen in Oklahoma", aldus de officier van justitie. “Slachtoffers en hun families hoeven de tragische gebeurtenissen niet te herbeleven door te getuigen in nieuwe rechtszaken. Ook hoeven ze nu niet te zien dat de daders vrij rondlopen.”

Clifton moet dus nog veertien jaar blijven brommen. En Oklahoma lacht het laatst.

Misdaad
  • kswo
  • AP, Oklahoma Department of Corrections