Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vrouw ontdekt dat haar date een seriemoordenaar is na jatten geheugenkaart

De vrouw zelf is ook een bekende van de politie.

Geheugenkaart

Het gebeurde zo'n vier jaar geleden in het centrum van Anchorage, een stad in de Amerikaanse staat Alaska. De man pikte zijn date op in een vrachtwagen. Hij wist hoogstwaarschijnlijk niet dat de vrouw al een bekende was van de politie wegens prostitutie, diefstal en mishandeling, want hij liet de dame alleen achter in zijn wagen. Achteraf niet zo slim, want de vrouw jatte een geheugenkaart uit de vrachtwagen en ging er vandoor. Op deze kaart stonden zeer schokkende beelden.

Veertien aanklachten

Op de gejatte geheugenkaart stonden gruwelijke beelden - foto's en video's - van een vrouw die geslagen en gewurgd werd in één van de bekende Marriott-hotels. De vrouw besloot de beelden in te leveren bij de politie en de kaart wordt nu gebruikt als bewijsmateriaal in een moordproces dat deze week gaat beginnen.

Agenten herkenden destijds de stem van de inmiddels 52-jarige Brian Steven Smith uit Zuid-Afrika. De verdachte zou met een sterk accent praten en het slachtoffer op de beelden hebben gezegd dat ze moest sterven. "Wat gaan mijn volgers anders niet denken? Mensen moeten weten als ze het slachtoffer worden van een seriemoordenaar", klonk er in de video.

Smith heeft ondertussen veertien aanklachten tegen zich, voor onder andere tweevoudige moord, aanranding en knoeien met bewijsmateriaal. Hij wordt verdacht van de moord op twee dakloze vrouwen uit Alaska, Veronica Abouchuk (52) en Kathleen Henry (30).

'Ik ga jullie beroemd maken'

Verdachte Brian Steven Smith pleit dat hij onschuldig is. Toch is volgens verschillende onderzoekers bewijs te zien op de gestolen geheugenkaart. De beelden waarop het lichaam van Henry te zien is, zijn gemaakt op 4 september 2019 rond 1 uur in de nacht. Volgens gegevens stond Smith geregistreerd om van 2 tot 4 september in het Marriott te verblijven. De laatste foto's op de kaart waren gemaakt op 6 september. Hierop zou Henry's lichaam achterin een zwarte pick-uptruck zijn gefotografeerd.

Uit de locatiegegevens van Smiths telefoon is gebleken dat hij zich - op het moment van de foto's op 6 september - bevond in de buurt van de locatie waar het lichaam van Kathleen Henry weken later werd aangetroffen.

In gesprek met de politie zou hij de moord op Veronica Abouchuk 'spontaan' hebben bekend. "Ik ga jullie beroemd maken", aldus Smith tijdens een verhoor. Hij verklaarde destijds details die leidden tot de vondst van het levenloze lichaam van Abouchuk.

De advocaat van Smith heeft nog een poging gedaan om de geheugenkaart te laten uitsluiten, omdat de kaart door de 'date' van Smith werd gejat vier jaar geleden. Volgens de advocaat 'zouden de aanklagers de herkomst van de foto's en video's niet kunnen aantonen.' Hierdoor is niet duidelijk of ermee geknoeid is of niet. De rechter ging hier niet in mee en laat de kaart wel toe.

De zaak start vandaag en duurt naar verwachting zo'n drie tot vier weken.

Misdaad
  • De Telegraaf
  • Adobe Stock