doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Erica Meiland blijft achter uitspraken staan: 'Je mag in Nederland niets meer zeggen'

'Je hebt beledigingen en mensen die heel snel op hun tenen zijn getrapt.'
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea8735cafb img{#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea8735cafb img{#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea8735cafb img{#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bea8735cafb img{#fig-62bea8735cafb img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Martien en Erica

Wie gedacht had dat de nieuwste Meiland-biografie, Erica: de motor achter de Meilandjes, een gezapig stukje literatuur over ditjes en datjes zou worden, zat er goed naast. Vanwege stellige uitspraken als 'Rot op joh, met je boerka' werd niet alleen Erica, maar de hele familie Meiland na de verschijning van het boek geboycot. Toch zou Erica er achteraf gezien geen woord aan veranderen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Bescheiden mening

Meerdere bedrijven stopten hun samenwerkingen met de Meilandjes na de felle kritiek op Erica’s uitspraken. Toch zit dat de Chateau-ster nauwelijks dwars. “Het is mijn biografie, je mag het naast je neerleggen. Het is mijn bescheiden mening, iedereen moet ermee doen wat-ie wil”, vertelt ze aan De Perstribune op Radio 1. Spijt van haar uitspraken heeft ze niet. Sterker nog, Erica is juist blij met wat haar geschreven woorden allemaal teweeg hebben gebracht.

Op hun tenen getrapt

“Je kan in Nederland niks meer zeggen", vindt Erica. "Je hebt beledigingen en mensen die heel snel op hun tenen zijn getrapt, dat vind ik een groot onderscheid.” Dat haar biografie zoveel stof heeft doen oplaaien, vindt ze daarom ook positief. “Het is goed dat er een discussie is losgekomen, daar ben ik blij mee. Het is goed dat we de discussie met elkaar aangaan.” Dat daarbij een paar samenwerkingen zijn gesneuveld, neemt Erica op de koop toe.

Ook in de toekomst hoopt Erica gewoon te kunnen zeggen wat ze denkt. "Ik heb gemerkt dat als ik iets zeg, dat je dan heel veel op je af krijgt. Dan denk ik ‘moet je jezelf dan veranderen?’ Dat wil ik niet. Ik ben heel open, ik wil niet wantrouwig of cynisch worden. Ik hoop dat ik dat kan behouden.”

Vrijheid van meningsuiting

Eerder benoemde moeder Meiland al de vrijheid van meningsuiting in reactie op alle ophef rondom haar biografie. Dat "is altijd een groot goed geweest in Nederland. Menigeen zoekt en vindt om die reden een plek in de Nederlandse samenleving."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws