Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Boeren uitkopen gaat tientallen miljarden euro's kosten

Het toekomstige kabinet moet wat met die stikstofcrisis, dus gaan ze de Nederlandse boeren proberen uit te kopen.

Boeren uitkopen gaat tientallen miljarden euro's kosten

Het stikstof-sprookje is nog lang niet afgelopen. Sterker nog, het krijgt met het nieuwe kabinet een nieuw hoofdstuk. Tijdens de formatie wordt gesproken over manieren de stikstofuitstoot tegen te gaan. De voorkeur ligt op dit moment bij een plan om de melkveehouders in regio’s rond natuurgebieden allemaal uit te kopen. Volgens de laatste berekeningen zou dat zo’n 20 tot 30 miljard gaan kosten over een periode van 8 jaar.

‘Moeder der alle protesten’

Een grote hoeveelheid woedende boeren, geleid door Farmers Defence Force, reageert woedend op het besluit. “Het is een grove schending van rechten en ik als ik de Nederland­se burger was, zou ik daar heel erg van schrikken. Als dit voor elkaar te krijgen is, heeft een eigendomsakte van een huis geen enkele waarde meer”, vertelt Sieta van Keimpema, woordvoerder van FDF in het AD. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen bereidt men zich voor op de ‘moeder van alle protesten’. Grote groepen boeren zijn van plan om op 13 en 14 december naar Brussel te trekken, waar op dat moment Europese landbouwministers samenkomen om besluiten te maken over de toekomst van de agrariërs.

Volgens de boeren leiden de huidige plannen tot minder werkgelegenheid in Europa, minder inkomen en ‘nog meer honger, armoede en uitzichtloosheid in bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Daarnaast zouden meerdere studies volgens Farmer Defence Force aanwijzen dat het onteigenen van de boeren geen positieve invloed zal hebben op het klimaat.

Nieuws
  • AD.nl
  • Pro Shots