Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De 6 vreemdste wetten van Nederland!

Zo nu en dan delen we een internetklassieker. Een artikel uit de archieven van Panorama.nl dat het delen de moeite waard is. Met vandaag: rare wetten in Nederland.

De 6 vreemdste wetten van Nederland!

Als het over vreemde wetten gaat, dan gaat het vaak over Amerika. Toegegeven, ze handhaven daar ook de meest bizarre wetten. Maar hier in Nederland kunnen we er ook heus wat van! Panorama speelt voor eigen rechtertje en zet 6 van de vreemdste wetten op een rijtje.

1. Je komt nooit meer van je schoonfamilie af

Dacht jij na die scheiding mooi van je schoonmoeder af te zijn. Nou, niet dus! Het 'aanverwantschap' tussen families dat ontstaat als twee mensen trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan, verdwijnt niet als er een wettelijke punt achter de relatie wordt gezet. Voor de Nederlandse wet blijft je schoonmoeder dus altijd je schoonmoeder. Of schoonmoeders, in het geval je helemaal een geluksvogel bent.

2. Heb je fooi gekregen? Wel opgeven aan de inkomstenbelasting hé!

Fooi. Fijn om te krijgen na een avond hard werken achter de tap of in de spoelkeuken van een restaurant. Maar je mag het niet zomaar in je zak stoppen en mee naar huis nemen, nee, fooi wordt door de heren van de blauwe enveloppen beschouwd als inkomen. En inkomen is, jawel, belastbaar! Dus moet je het opgeven aan de Belastingdienst. Maar kom op, dat doet toch niemand? Of zijn er heilige boontjes onder jullie die zich keurig aan deze regel houden?

3. Rotterdamse honden: muil dicht

Kom je uit Rotterdam en heb je een hond? Dan is het maar te hopen dat je hond van stilte houdt. Baasjes van blaffende honden kunnen in de havenstad namelijk een boete van maar liefst 130 euro verwachten! Kleine kanttekening: blaft je rottweiler twee keertjes naar die golden retriever aan de overkant van de straat, dan zal er vast nog niet zo veel aan de hand zijn. Het 'blafverbod' is voornamelijk ingesteld om blafoverlast in de stad tegen te gaan.

4. Gluren bij de buren is oké, behalve in Meppel

Over gekke wetten gesproken: artikel 2.4.11 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de Drentse gemeente Meppel laat er geen gras over groeien: het is verboden om mensen te bespieden, of ze nou thuis zijn of niet. Ja, helaas voor de gluurbuur uit Rembo & Rembo, ook een verrekijker is niet toegestaan om mensen in Meppel in de gaten te houden.

5. Inbreker en een wc: geen gelukkige combinatie

Je zou het maar meemaken. Een inbreker in je huis. Wat je ook doet, sluit hem niet op in de kleinste kamer van het huis - als dat in jouw huis al kan. Want dan heeft de inbraak niet alleen voor de inbreker nare gevolgen, ook voor jou zwaait er wat! Het is ons land namelijk verboden om inbrekers op te sluiten op het toilet. Want dat valt onder het beroven van de vrijheid en dat is een overtreding van de wet. Lijkt de omgekeerde wereld wel!

6. De natuur in 's nachts? Strafbaar!

Het is in vrijwel alle natuurgebieden in Nederland verboden om ze tussen zonsondergang en zonsopkomst te bezoeken. Dus had je net een spannend afspraakje gepland in een hutje op de heide, of wilde je je splinternieuwe nachtkijker testen in het bos: pas dan op voordat je een bon naar je hoofd geslingerd krijgt!

Metaaldetector, Sinterklaas en trouwen met je nicht

En dit is nog maar een fractie van de gekke wetten in Nederland. Zo is het in Leiden verboden om een metaaldetector bij je te hebben en mag je in Deventer niet als Sinterklaas verkleed over straat gaan! Soms is ook het omgekeerde het geval. Iets was dan juist legaal, terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten. Tot 2014 was het bijvoorbeeld mogelijk om met je neef of nicht te trouwen. Daar heeft de politiek maar een stokje voor gestoken. Welke wetten vind jij belachelijk, of wat zou je juist verboden willen zien?

Bizar
  • Adobe Stock