Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Reconstructie: hoe de beruchtste Mocro Maffia-hitman werd gepakt

Rio de Janeiro

Een flinke tegenvaller. Niet alleen voor de Surinamers, maar zeker ook voor de Nederlandse politie. Gerel P. weet vervolgens nog zeker vier jaar uit handen van justitie te blijven. In die periode komt hij hoog op de Nationale Opsporingslijst. Vooral na de arrestatie van de kopstukken Ridouan T. en Said R., waar alle aandacht naar uit ging.

P. wordt op 28 januari 2021 bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf vanwege de dubbele liquidatiepoging in Noordeloos. “Verdachte heeft de slachtoffers een vrijwel onherstelbaar en ernstig leed aangedaan, fysiek maar ook zeker mentaal, zoals onder meer is op te maken uit de medische informatie die is opgenomen in het dossier en de verklaring die het slachtoffer ter zitting heeft voorgelezen. Hij is zeer ernstig gewond geraakt; hij ondervindt dagelijks de gevolgen van hetgeen hem is aangedaan,” aldus de rechtbank in haar vonnis. Terwijl de rechtbank uitspraak doet, is P. nog altijd op de vlucht. Bij de politie komen signalen binnen dat P. in verschillende landen zou verblijven. Vooral landen in Zuid-Amerika worden vaak genoemd.

Sporenonderzoek in Noordeloos. Gerel P. kreeg twintig jaar voor de dubbele liquidatiepoging.

In maart 2021, nog geen twee maanden na de veroordeling, komt er een interessante tip binnen bij de afdeling van Interpol in de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro. In het nieuwe seizoen van De Jacht op de Mocro-Maffia vertellen de agenten Alexandre Alves Santos en Pedro Carnaval hoe zij vanaf dat moment op zoek moeten naar Nederlands meest gezochte crimineel. “We kregen een tip van de Amerikaanse antidrugseenheid DEA: Gerel P. zou zich mogelijk in Rio de Janeiro schuilhouden,” vertelt Santos.

“Meer informatie dan dat hij vermoedelijk in het westen van de stad zou zitten, hadden we niet.” Santos en Carnaval zijn twee agenten van Interpol die op een speciale afdeling werken van de politie in Rio de Janeiro. Ze werken daar samen met collega’s uit landen als Colombia, Chili en Bolivia om de internationale misdaad te bestrijden. En nu moeten ze jagen op een voortvluchtige crimineel uit Nederland.

Opvallend genoeg ontdekt het team van Santos en Carnaval bruikbare informatie over P. ‘gewoon’ op het internet. Ze komen erachter dat Gerel P. twee dochters met dezelfde naam heeft – in Brazilië en Nederland – en dat hij een vriendin heeft die mogelijk in de luxe buitenwijk Barra da Tijuca woont. Zo wordt het zoekgebied voor de politie steeds kleiner. Santos en Carnaval beginnen met ouderwets veldwerk op straat. Ze weten dat de wijk volstaat met flatgebouwen en woontorens die worden beveiligd door portiers die alles en iedereen in de gaten houden. Dat brengt de politie op het idee om juist die beveiligers te benaderen. Zo gaan ze – gewapend met een foto van Gerel P. –al die woontorens af en vragen aan de portiers of ze hem herkennen. Dat doen ze ook bij verschillende winkeliers. Voor de politie zijn dat belangrijke informanten, zo vertellen Santos en Carnaval.

Gerel P. hield zich schuil in deze woontoren in de luxe wijk Barra da Tijuca.

Undercoveractie

Het blijkt een succesvolle aanpak, want een van de beveiligers denkt P. te herkennen. Volgens hem woont P. in een appartementencomplex op ongeveer tien kilometer afstand. Geheel toevallig werkt deze portier ook in dat gebouw.

En daarna gaat het snel. Gerel P. wordt inderdaad herkend in het enorme complex, waar veel faciliteiten zijn zodat de bewoners eigenlijk niet eens naar buiten hoeven. Een ideale plek dus voor criminelen die voortvluchtig zijn. Het blijkt dat P. regelmatig in de sportschool komt. Als de politie de beelden van de beveiligingscamera bekijkt, herkennen ze de man die ze moeten hebben. “Toen wisten we zeker dat P. in dat appartementencomplex woonde. We moesten alleen nog uitvinden in welk appartement precies,” aldus Pedro Carnaval.

Het is dan juli 2021. De zoektocht naar Nederlands meest gezochte crimineel heeft ruim drie maanden geduurd. En dat in een miljoenenstad als Rio de Janeiro. De Brazilianen besluiten over te gaan tot een gewaagde undercoveractie. Zes agenten van het team van Santos en Carnaval infiltreren in het complex waar Gerel P. zit. Ze doen zich onder meer voor als werknemers in het restaurant en de sportzaal. Daar zien ze hun doelwit continu voorbij komen. Geen twijfel meer mogelijk; Gerel P. zit hier. Vervolgens bedenken de agenten een list om erachter te komen in welk appartement Gerel P. zit. Ze weten inmiddels waar de vriendin van P. woont. Zit hij gewoon bij haar? Of heeft hij een eigen appartement? De agenten moeten het zeker weten om ergens binnen te kunnen vallen. Daarom besluiten ze om via de centrale intercom iedereen in het gebouw te bellen. In elk appartement gaat de intercom over, zodat P. niet denkt dat er alleen naar hem wordt gebeld. Dat zou argwaan kunnen wekken. De politie verzint een verhaal dat ze het systeem testen na een storing. Zo gaat ook in het appartement waar P. vermoedelijk zit, de intercom over. “Hij nam op en vroeg wat er aan de hand was. We hoorden duidelijk een buitenlands accent. Dat was voor ons het teken dat we goed zaten,” vertelt Santos. De infiltratie-actie van de politie heeft nog geen vijf uur geduurd. “We hadden eigenlijk gedacht dat we een paar dagen in het complex zouden moeten infiltreren, maar we hadden al snel beet.”

Het is dan 7 juli. De politie besluit Gerel P. te arresteren in zijn appartement in de wijk Barra da Tijuca. Het gaat niet met veel bombarie. Dat is een bewuste keuze, want de politie wil niet dat het hele complex er lucht van krijgt. De agenten lopen in normale kleding naar de verdieping waar P. zit en kleden zich om op de gang. Santos: “Dat is een spannend moment, want je weet niet wat je kunt verwachten. Misschien is hij gewapend, of probeert hij te vluchten.”

Overrompeld

De agenten staan verdekt opgesteld naast de deur van het appartement, zodat Gerel P. ze niet kan zien door het kijkgaatje. De portier, die de politie goed heeft geholpen tijdens de hele zoektocht, belt aan en heeft oogcontact met P., die de situatie vertrouwt en de deur opent. Dan komen de agenten tevoorschijn en vallen het appartement binnen. De arrestatie verloopt erg rustig, zo vertellen de agenten in de Videolandserie. P. is overrompeld en verzet zich niet. Hij had dit duidelijk niet zien aankomen.

Volgens de Brazilianen leefde Gerel P. een teruggetrokken bestaan in Rio de Janeiro. Hij kwam vrijwel nooit buiten het appartementencomplex, maar is vermoedelijk wel een aantal keren verhuisd. De woningen stonden steeds op naam van zijn vriendin en er werd altijd cash afgerekend.

“Hij leed het typische leven van iemand die op de vlucht is,” zegt Interpol-agent Santos.

De Braziliaanse politie is blij met de aanhouding, ze hebben zelfs een klein feestje gevierd, zo vertellen de agenten. In no time bereikt het goede nieuws ook hun collega’s in Nederland, die uiteraard verheugd moeten zijn geweest toen ze hoorden dat er een streep kon worden gezet door de nummer één op de Nationale Opsporingslijst. Maar ons land is op dat moment in diepe rouw, want een dag eerder is de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten.

Een confronterend moment waar je duidelijk ziet dat er met gemak een jonge huurmoordenaar opstaat, waar een ander is gevallen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het nog niet vaststaat dat Delano G. (22) is ingehuurd om De Vries te vermoorden, maar daar gaan politie en justitie wel vanuit. Gerel P. wacht in de Braziliaanse cel nog altijd op zijn uitlevering aan Nederland.

NIEUW SEIZOEN DE JACHT OP DE MOCRO-MAFFIA

In het nieuwe seizoen van De Jacht op de Mocro-Maffia gaat John van den Heuvel terug in de tijd. Terug naar het begin van de oorlog in de Amsterdamse onderwereld, waar twee groepen tegenover elkaar kwamen te staan nadat er in 2012 een partij van 225 kilo coke was ‘verdwenen’ in de haven van Antwerpen. De grote vraag was: is de partij geript door andere criminelen of is de lading coke in beslag genomen door de politie? Er ontstond een enorm conflict tussen twee groepen, die daarvoor nog met elkaar samenwerkten. Het is een feit dat er in de jaren daarna tientallen liquidaties zijn gepleegd. In de meeste gevallen zijn het criminelen die elkaar afschieten, maar ook onschuldige burgers werden slachtoffer.

Een aantal van deze vergismoorden wordt besproken in de nieuwe serie en maakt pijnlijk duidelijk dat een onderwereldvete veel verder gaat dan alleen een ruzie tussen criminelen. Verder gaat het nieuwe seizoen voor een groot deel over een conflict binnen de groep van topcrimineel Gwenette Martha. In mei 2014 wordt Martha doorzeefd met tachtig kogels als hij samen met een bekende uit een shoarmazaak komt lopen in Amstelveen. Hij is dan al twee keer eerder ontsnapt aan een liquidatie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is ‘de aanslag opgezet door enkele van zijn vertrouwelingen’, zo zei de officier van justitie in het zogenoemde Orinus-proces tegen onder anderen Rico R., alias Rico de Chileen.

Najib Himmich, een van die vertrouwelingen van Martha, zou na een mislukte aanslag op Martha het volgende pgp-bericht hebben gekregen van Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan: “Egt snel deel 2 tyger desnoods openlijk.” Himmich zou daarop onder meer geantwoord hebben met: “En dit keer met 2 man.” Opvallend is dat kort na de moord op Martha ook Scarface wordt doodgeschoten. Dat gebeurt op een terras in Benahavís, een dorpje vlakbij de badplaats Marbella in Spanje. En kort daarna is Najib Himmich, alias Ziggy, ineens spoorloos. Hij blijft dat tot op de dag van vandaag. Hoe dat allemaal precies in elkaar zit, wordt voor een groot deel duidelijk in het nieuwe seizoen van De Jacht op de Mocro-Maffia, vanaf 9 november te zien op Videoland. In een reeks van zeven, verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering.

Misdaad
  • ANP, Videoland