Reconstructie: hoe de beruchtste Mocro Maffia-hitman werd gepakt
Een dag nadat Peter R. de Vries is neergeschoten door een – zo lijkt het – huurmoordenaar, wordt in Brazilië Nederlands meest gezochte crimineel aangehouden. Gerel P., volgens justitie een belangrijke Mocro Maffiahitman. Uit de editie van 10 november 2021: een reconstructie van deze arrestatie.
Het is 6 juli 2021. Voor veel Nederlanders een gitzwarte dag. Rond half acht ’s avonds loopt de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) door de binnenstad van Amsterdam naar de parkeergarage. Hij heeft kort daarvoor in de studio van het tv-programma RTL Boulevard gestaan om een misdaadonderwerp toe te lichten. Een beveiligingscamera registreert dat de misdaadverslaggever door de Lange Leidsedwarsstraat loopt.
Het zijn de laatste beelden waarop Peter R. de Vries nog levend te zien is, want een paar seconden later wordt hij van dichtbij neergeschoten. Een week later overlijdt de bekende Nederlander aan zijn verwondingen. Een brute moord in de drukke binnenstad van Amsterdam. Het ongeloof is groot.
Kort na de aanslag op De Vries worden er twee verdachten aangehouden op de snelweg A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. Het zijn de 35-jarige Kamil E. uit Maurik en de 22-jarige Delano G. uit Rotterdam. De jongste van de twee wordt ervan verdacht de fatale schoten te hebben gelost.
De Pool Kamil E. zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) de vluchtauto hebben bestuurd.
De twee verdachten stonden op maandag 18 oktober voor het eerst voor de rechter. De vermoedelijke schutter Delano G. hield zijn kaken stijf op elkaar. Kamil E. daarentegen gaf – via een Poolse tolk – een uitgebreide verklaring tegenover de meervoudige kamer in de rechtbank in Amsterdam. Het komt erop neer dat hij, naar eigen zeggen, geen weet had van wat er in Amsterdam ging gebeuren.
De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld, dus voor de complete feiten en details in deze zaak moeten we nog een aantal maanden wachten. Los van de zaak tegen deze twee verdachten doet de politie ook nog onderzoek naar de mogelijke opdrachtgever van de moord op Peter R. de Vries, want ze gaan ervan uit dat deze schutter is ingehuurd. De Vries was de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd tegen de organisatie van Ridouan T., in het zogenoemde Marengo-proces. Na de moorden op de broer (in 2018) en de advocaat (in 2019) van de kroongetuige ligt het voor de hand dat Peter R. de Vries is vermoord vanwege zijn rol als adviseur van de kroongetuige. Maar dat staat nog zeker niet vast.
Huurmoordenaar
In de ogen van politie en justitie is de 22-jarige Delano G. dus een huurmoordenaar, die in opdracht van iemand anders Peter R. de Vries heeft doodgeschoten. Hij zou dat dus gedaan hebben op dinsdag 6 juli in Amsterdam. En – opvallend genoeg – precies op die dag heeft de Braziliaanse politie zicht op de voortvluchtige crimineel Gerel P. (37), die door justitie wordt gezien als een van de belangrijkste huurmoordenaars van Ridouan T. Een dag later, op 7 juli 2021, wordt Gerel P. aangehouden door een speciaal team van de politie in Rio de Janeiro. P. is dan al zeker vijf jaar op de vlucht voor de Nederlandse autoriteiten. In een nieuw seizoen van de Videolandserie De Jacht op de Mocro-Maffia reist misdaadverslaggever John van den Heuvel naar Brazilië om de arrestatie van Gerel P. te reconstrueren. Van den Heuvel spreekt met de agenten die Nederlands meest gezochte crimineel wisten op te sporen in de miljoenenstad Rio de Janeiro. Een knap staaltje recherchewerk, zo is te zien in seizoen 3 van De Jacht op de Mocro-Maffia. Panorama heeft de nieuwe afleveringen al deels kunnen zien.
Gerel P. wordt ervan verdacht dat hij op 9 september 2015 de 59-jarige Ronald Bakker heeft geliquideerd. Het slachtoffer werkte in een spyshop in Nieuwegein en werd na een normale werkdag voor zijn woning in Huizen doodgeschoten terwijl hij net de auto voor de deur parkeerde. Bakker had, met meerdere schotwonden in z’n hoofd, geen schijn van kans. De schutter – volgens justitie dus Gerel P. – gaat er vervolgens vandoor op een motor. P. wordt een tijdje later aangehouden, maar wegens gebrek aan bewijs ook weer snel vrijgelaten. In de jaren daarna weet justitie genoeg bewijs te verzamelen om hem alsnog aan deze moord te linken.
In 2017 komt de zaak van Ronald Bakker in een stroomversnelling als kroongetuige Nabil B. gaat praten met justitie. Volgens hem is de criminele organisatie rond Ridouan T. verantwoordelijk voor de moord op de spyshopmedewerker. De groep rond T. vermoedt dat medewerkers van de spyshop met de politie praten en dat ze hun auto’s niet goed hebben laten ‘sweepen’. En dat zou de reden zijn dat Ronald Bakker dood moest. Dat blijkt ook uit onderschepte PGP-berichten, die in beslag zijn genomen.
De moord op Ronald Bakker is een van de zaken in het Marengoproces, dat al een tijdje speelt in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Eerder zijn twee zogenoemde spotters door de rechtbank en het gerechtshof veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Zij hebben de spyshopmedewerker geobserveerd en gevolgd en stuurden hun bevindingen met een PGP-telefoon door aan de schutter. Die berichten zijn later allemaal onderschept.
Ontsnapping
Maar er is meer. Gerel P. is ook betrokken bij een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos een jaar later. Op zaterdagavond 10 december 2016 treffen voorbijgangers in een weiland bij Noordeloos twee zwaargewonde mannen aan. Ze zijn meerdere keren beschoten. Achteraf blijkt dat de twee slachtoffers samen met Gerel P. naar deze plek waren gereden. Ze zaten bij hem in de auto. Als P. de auto langs de provinciale weg in Noordeloos heeft geparkeerd, gaat het volledig mis. Volgens de slachtoffers pakt P. uit het niets een wapen en begint te schieten. Eerst schiet hij een van de slachtoffers in z’n hoofd en vervolgens nog een paar keer op z’n lichaam terwijl de man op de grond ligt.
Het tweede slachtoffer vlucht het weiland in, maar wordt ook minstens twee keer geraakt door de kogels, zo is te lezen in het vonnis van de rechtbank. Beide mannen raken zwaargewond, maar wonder boven wonder overleven ze de aanslag.
Na deze dubbele liquidatiepoging vlucht Gerel P. naar Suriname, waar hij eind februari 2017 een feestje viert in een bar in Paramaribo. De Nederlandse autoriteiten hebben de Surinaamse politie getipt dat zijn vriendin het vliegtuig heeft genomen naar het Zuid- Amerikaanse land. Mogelijk is ze onderweg naar haar vriend. Met die informatie weet een arrestatieteam Gerel P. te lokaliseren en aan te houden.
Nederland vraagt vervolgens om zijn uitlevering, maar zover komt het niet. Ruim twee weken na zijn arrestatie weet Gerel P. namelijk te ontsnappen uit de gevangenis. Als zijn advocaat bij hem op bezoek is, gaan de twee naar een aparte kamer. “Op een gegeven moment zou hij hebben gevraagd om naar de toilet te gaan,” zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden van de politie in Paramaribo. “Hoogstwaarschijnlijk heeft iemand een vuurwapen bewaard in die toiletruimte, want toen P. uit die ruimte kwam, was hij gewapend. Hij hield de bewaarders onder schot en heeft op die manier kans gezien om uit de inrichting te ontsnappen.” Buiten de gevangenismuren stond al een auto klaar waarmee P. wist te ontkomen. Een vooropgezet plan waarbij P. vermoedelijk hulp heeft gehad van binnenuit, maar dat is nooit helemaal duidelijk geworden.
Lees verder op de volgende pagina.
- ANP, Videoland