Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mondkapjesplicht terug, Sywert terug... met meer mondkapjes

Na alle ophef vanwege zijn omstreden mondkapjesdeal was het even stil rondom zijn persoon. Maar niet getreurd: Sywert is back met meer mondkapjes. En dat slechts enkele dagen na de aankondiging van de herinvoering van de mondkapjesplicht. Prima timing.

Sywert van Lienden

Sywert van Lienden: de man die voorheen vooral bekendstond als brave CDA-knaap, werd in de ogen van velen ineens een slinkse opportunist met smerige streken. Reden voor zijn val was de mondkapjesrel eerder dit jaar.

Mondkapjesgate

Samenvattend: Sywert zou met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg helpen oplossen en maakte een deal met de Nederlandse regering. Een deal waar zijn bedrijf in totaal meer dan 28 miljoen euro mee opstreek.

Nu is er niks mis met geld verdienen, evenmin met bakken geld verdienen. De kritiek die Van Lienden echter krijgt, is dat hij het in eerste instantie deed voorkomen alsof hij de mondkapjes zonder winstoogmerk zou leveren. Terwijl er uiteindelijk zo'n 9 miljoen euro in zijn eigen zakken verdween, zo toonde onderzoeksplatform Follow The Money aan.

Vrijwilligers van de stichting en andere betrokkenen zouden al die tijd in de veronderstelling zijn geweest dat het voor 'het goede doel' was.

Saillant detail: geen van die 40 miljoen geleverde mondkapjes zijn ooit gebruikt. Die liggen nog steeds ergens op een plank te verstoffen.

Er loopt nog een onderzoek naar de deal en er lijkt ook een rechtszaak aan te komen.

Hij is terug

Goed, Sywert een dikke bankrekening, mensen boos op Sywert, Sywert weer boos vanwege alle kritiek et cetera, et cetera. En toen was het even stil. Tot nu dan.

Want enkele dagen na de aankondiging van de herinvoering van de mondkapjesplicht, is Sywerts Hulptroepen Alliantie up and running. IIR-kapjes, FFP2-maskers, de hulptroepen staan klaar om alle tekorten aan te vullen, blijkt uit emails die meerdere mensen via social media delen.

Uit die mail: "Wij willen graag dat iedereen toegang heeft tot de beste mondkapjes." En om hun goodwill wat kracht bij te zetten geven ze op dit moment zelfs 10% korting.

Reacties

Of de actie de mensen doet vergeven? Twijfelachtig. De reacties onder de berichten zijn in ieder geval niet louter positief, om het zacht uit te drukken "Misschien allemaal een paar mondkapjes bestellen en de rekening niet betalen?", zegt iemand in de comments op Twitter. "We hebben immers nog iets van hem tegoed..." Een ander vraagt zich af of het bedoeld is "om de aanstaande rechtszaak te financieren."

Toch zie je her en der ook wel wat bewondering voor Van Lienden: "Na alles wat er is gebeurd is dit wel redelijk bad ass. Gewoon bord voor de kop en gaan."

Nieuws
  • Metro Nieuws
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl