Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM heeft opnames Sywert van Lienden over mondkapjesdeal: 'Gillend rijk'

Sywert heeft zelf altijd gezegd het allemaal 'om niet' te doen. Inmiddels is bekend dat er opnames van hem zijn waaruit blijkt dat hij juist al in een vroeg stadium van plan was 'gillend rijk' te worden.

Sywert van Lienden

Wat was er ook alweer aan de hand met Sywert en een lading mondkapjes? Een beknopte samenvatting: Sywert zou met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg helpen oplossen tijdens de Covid-uitbraak en maakte een deal met de Nederlandse regering. Hij deed voorkomen alsof dat allemaal zonder winstoogmerk gebeurde - 'om niet', aldus Sywert zelf. Echter verdiende zijn bedrijf er uiteindelijk 28 miljoen aan.

Zelf stak Van Lienden zo'n 9 miljoen euro in z'n zak, zo toonde onderzoeksplatform Follow The Money aan.

Wisten vrijwilligers, medewerkers en zakelijke partners van het 'goede doel' van die commerciële belangen af? Ze zeggen van niet. Bij sommige van hen bestaat dan ook het vermoeden dat de stichting juist is gebruikt om die zakelijke deals mogelijk te maken.

Opvallend detail: geen enkele van de 40 miljoen mondkapjes die het bedrijf leverde aan het ministerie van Volksgezondheid is uiteindelijk gebruikt.

Geluidsopnames Sywert

Hoe dan ook, Sywert en zijn kompanen werden opgepakt en er lopen nog altijd meerdere onderzoeken naar de voormalig CDA-prominent. Onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesaffaire, zo schrijft de Volkskrant nu, zijn bandopnames van Sywert die over de omstreden deal spreekt. De krant heeft delen van de getranscribeerde teksten in handen.

Uit de geluidsopnames blijkt dat Van Lienden en zijn 'partners in crime' al in een vroeg stadium - in ieder geval op 12 april 2020 - wisten dat ze flink wilden verdienen aan de gigantische levering mondkapjes.

"We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair", aldus een van de gesprekken die in handen zijn van het OM. "In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen."

Sywert reageert

Inmiddels heeft Van Lienden gereageerd op het Volkskrant-artikel. "Deze fragmenten zijn gelekt in aanloop naar de publicatie van t Deloitte-rapport", stelt hij. "Dit gesprek op 12 april komt daarin uitgebreid en in context aan bod. Uit dit 3u15 min durende gesprek en de dagen erna blijkt een andere intentie en strekking. Na publicatie zal ik verder reageren."

Nieuws
  • de Volkskrant, de Telegraaf
  • EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl