Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

App-gesprekken De Jonge: 'Hugo. Op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert'

Minister De Jonge heeft zojuist honderden pagina's aan WhatsApp-gesprekken openbaar gemaakt.

Hugo de Jonge

Hugo de Jonge, in het vorige kabinet nog minister van Volksgezondheid, ligt behoorlijk onder vuur wegens zijn betrokkenheid bij de omstreden mondkapjesdeal met persona non grata Sywert van Lienden. Zelf heeft De Jonge in het verleden alle betrokkenheid ontkend, echter maakte de Volkskrant bekend dat hij wel degelijk een een rol van betekenis heeft gespeeld. De Jonge zou er namelijk bij zijn hoogste ambtenaar op hebben aangedrongen contact te leggen met Van Lienden.

'Knuffelen met Sywert'

Vandaag heeft de minister honderden pagina's aan Whatsapp-gesprekken openbaar gemaakt. In die stukken is onder andere een gesprek te vinden tussen De Jonge en een ambtenaar. "Hugo. Op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert. Dat is bijna een dagtaak", aldus de betreffende ambtenaar. De Jonge "Top, dank!" Ook is er te zien dat er meerdere berichten achteraf zijn verwijderd.

De Whatsapp-geschiedenis is openbaar gemaakt in aanloop naar het debat van morgen over de mondkapjesdeal en de rol die Hugo de Jonge daarin gespeeld zou hebben. In eerste instantie zou het debat alleen gevoerd worden met Conny Helder, de huidige minister van Langdurige Zorg. Maar inmiddels heeft De Jonge aangegeven toch zelf aanwezig te zijn om de Kamer van uitleg te voorzien.

Naast de openbaar gemaakte stukken is ook is er ook een brief van Hugo de Jonge gericht aan minister Helder naar de Kamer gestuurd. Daaruit wordt duidelijk dat Hugo de Jonge achteraf vindt dat hij de Kamer eerder op de hoogte had moeten stellen van zijn contact met Sywert van Lienden.

'Dat betreur ik'

De Jonge stelt dat de 'verwarring over zijn betrokkenheid' daarmee voorkomen had kunnen worden. De Jonge: "Ik heb daarop onvoldoende toegezien en dat betreur ik." Ook vindt hij nu dat hij over de contacten had moeten praten met journalisten op momenten dat zij ernaar vroegen.

Nieuws
  • NOS, Telegraaf
  • Pro Shots/NL Beeld