Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hugo de Jonge toch betrokken bij mondkapjesdeal Sywert van Lienden

De Jonge heeft tot nu toe stellig ontkend dat hij niets met de Sywert-deal te maken heeft gehad.

Hugo de Jonge toch betrokken bij mondkapjesdeal Sywert van Lienden

Hugo de Jonge blijkt toch invloed gehad te hebben op de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en zijn Stichting Hulptroepen Alliantie. Dat blijkt uit app-berichten en mails die De Volkskrant in handen heeft gekregen door middel van een WOB-verzoek. In die berichten is duidelijk te zien dat De Jonge - op dat moment minister van Volksgezondheid - zich met de inkoop van mondkapjes bemoeit. Dat is een taak die normaal bij het ministerie van financiën ligt.

De Jonge nam destijds via WhatsApp contact op met de secretaris-generaal van Financiën, Bas den Dungen. “Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in", stuurde De Jonge naar hem. "Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt.”

Sywert, een CDA’er en dus partijgenoot van Hugo de Jonge, werd kort daarna gebeld door Financiën. Een week later werd bekendgemaakt dat de deal met zijn Stichting Hulptroepen Alliantie rond was.

Tot nu toe heeft Hugo de Jonge altijd ontkend dat hij iets met de mondkapjesdeal te maken heeft gehad. “Ik ben bij die deal natuurlijk niet betrokken geweest. Dat is ook niet mijn portefeuille", sprak de minister daarover in een interview. Ook toen hij nog eens nadrukkelijk gevraagd werd of hij Sywert had aangeprezen, bleef de minister ontkennen.

Nieuws
  • BrunoPress