Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Youp bedenkt straf voor Sywert: 'De hele dag naar Lil Kleine in de gevangenis moeten luisteren'

Sywert van Lienden is gister opgepakt in verband met zijn betrokkenheid bij de zeer omstreden mondkapjesdeal. Terecht, vinden veel mensen, waaronder cabaretier Youp van t' Hek. Hij heeft dan ook zijn eigen ideeën over het soort straf dat Van Lienden verdient.

Youp over Sywert

Lang was het de vraag: krijgt de mondkapjesdeal van Sywert nog een staartje? Ja, zo bleek afgelopen maandag. Van Lienden werd opgepakt en er zijn drie woningen en een kantoor doorzocht, zo liet een woordvoerder van het OM weten aan De Telegraaf. "Daarbij zijn twee personen aangehouden."

De deal

Wat wordt Sywert ook alweer verweten? Samengevat: hij zou met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg helpen oplossen en maakte een deal met de Nederlandse regering. Een deal waar zijn bedrijf in totaal meer dan 28 miljoen euro mee opstreek.

Nu is er niks mis met geld verdienen, evenmin met bakken geld verdienen. De kritiek die Van Lienden echter krijgt, is dat hij het in eerste instantie deed voorkomen alsof hij de mondkapjes zonder winstoogmerk zou leveren. Terwijl er uiteindelijk zo'n 9 miljoen euro in zijn eigen zakken verdween, zo toonde onderzoeksplatform Follow The Money aan.

Nooit gebruikt

Vrijwilligers van de stichting en andere betrokkenen zouden al die tijd in de veronderstelling zijn geweest dat het voor 'het goede doel' was.

Saillant detail: geen van die 40 miljoen geleverde mondkapjes zijn ooit gebruikt. Die liggen nog steeds ergens op een plank te verstoffen.

Youp

Terug naar het nu. Het onderzoek loopt nog en Van Lienden is inmiddels ingerekend. Iets wat onder andere Youp van 't Hek niet ontgaan is, zo bleek gister bij talkshow Jinek. "Het is nu belangrijk wat er gevonden wordt", aldus de cabaretier. "Dat is nu aan het Openbaar Ministerie en daarna aan de rechter."

Van t' Hek sprak zich de afgelopen maanden regelmatig uit over de stoute CDA-knaap. In zijn columns én aan tafel bij diverse talkshows. De cabaretier bood op enig moment zelfs aan om optredens te gaan doen om geld in te zamelen voor een rechtszaak tegen Van Lienden. Dit deed hij nadat advocaat Peter Plasman in oktober 2021 bekendmaakte de gehaaide ondernemer voor de rechter te willen slepen. Het doel: Sywert elke cent laten terug betalen.

Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, blijft natuurlijk maar de vraag. Maar als het aan de cabaretier ligt, verdient Van Lienden sowieso een passende straf. Youp: "De hele dag naar Lil Kleine in de gevangenis moeten luisteren."

Entertainment
  • Jinek, RTL Boulevard
  • BrunoPress/Arjo Frank/EM-Press/Patrick van Emst