Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sywert van Lienden aangehouden vanwege mondkapjesdeal

Het kantoor en de auto van de man achter de mondkapjesdeal zijn ook doorzocht.

Sywert van Lienden aangehouden vanwege mondkapjesdeal

Sywert van Lienden is vandaag aangehouden aan de hand van een onderzoek naar de mondkapjesdeal. "Wij hebben vandaag drie woningen en een kantoor doorzocht. Daarbij zijn twee personen aangehouden", bevestigt een woordvoerdster van het Openbaar Ministerie aan De Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie maakte eerder vandaag bekend dat de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch officieel onderzocht gaat worden door. De afspraak zou ‘zonder winstoogmerk’ gemaakt zijn, maar achteraf bleek dat de lobbyist er uiteindelijk negen miljoen euro aan overhield.

Dat bedrag heeft Sywert grotendeels te danken aan organisaties die gratis hulp aan zijn organisatie verleenden, omdat er niet verwacht werd dat de mondkapjesdeal hem geld op zou leveren. Randstad stelde bijvoorbeeld kosteloos personeel beschikbaar. Het uitzendbureau deed eind vorig jaar aangifte, wat tot de start van het onderzoek heeft geleid.

Randstad is volgens het OM niet de enige organisatie die in de val van Sywert is getrapt. Volgens het ministerie zijn er ‘meer partijen op een soortgelijke manier betrokken geraakt’ bij de stichtig van de CDA'er. Ook die gevallen zullen door het OM worden onderzocht.

Kritiek

Toen de informatie over de winst in het nieuws kwam, leverde het Sywert een hoop negatieve publiciteit op. Hij gaf uiteindelijk in een aflevering van Buitenhof toe dat negen miljoen ‘excessief veel’ geld is, maar liet ook weten dat hij niet van plan was om het geld terug te storten. De lobbyist maakte wel bekend dat hij rendement over het verdiend geld aan een goed doel zou overmaken.

De oplossing van Sywert leverde hem wederom kritiek op, waardoor de CDA’er langzaam aan zijn kookpunt bereikte. In een inmiddels verwijderde tweet beet hij dan stevig van zich af. "Vriendelijke waarschuwing voor iedereen die al maanden meedoet aan deze laster: het is een keer genoeg", begint de lobbyist. "Doe je mee aan deze onzin, dan loop je het risico een keer aangesproken te worden. Elk mens heeft z'n grens. Die van mij is bereikt.

Nieuws
  • BrunoPress