Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wetenschap: zijn stellen die samen zuipen gelukkiger?

Proost?

Zuipen

Zit je relatie in het slop? Trek eens een blik pils open. Uit onderzoek blijkt namelijk dat koppels die samen alcohol drinken gelukkiger zijn dan stelletjes die nooit samen een wijntje of biertje nuttigen. Dat stellen een aantal knappe koppen van de universiteit van Michigan tenminste.

Onderzoek

De wetenschappers baseren zich op een onderzoek dat maar liefst tien jaar duurde. Niet zomaar het eerste beste experimentje dus. In die tien jaar werden een paar duizend stelletjes gevolgd en regelmatig ondervraagd over hun drinkgewoontes. Hoe vaak drinken ze? Doen ze dit als koppel of tanken ze solo? Beleven ze daar plezier aan? Dat soort vragen.

Samen is beter dan alleen

Wat blijkt? Het is zo gek nog niet om samen een fles bubbels open te trekken - of een blik Finkbräu natuurlijk, afhankelijk van je budget. Bij stelletjes waarvan maar één partner drinkt, vindt de drinker het namelijk vaak vervelend dat de ander niet gezellig meeborrelt, waardoor hij of zij minder gelukkig in de relatie staat.

Dat wil overigens niet zeggen dat koppels die wel samen een pintje, glaasje rood of shotjes tequila in hun slokdarm gieten, gelukkiger zijn tijdens de borrel zelf. Het geluk en de tevredenheid zit 'm meer in hoe zij hun relatie in het algemeen beoordelen. Hoe dat kan? Daar is niet per se een eenduidig antwoord op te geven, aldus de wetenschappers die het onderzoek hebben gedaan.

Prettig tijdverdrijf

"We denken dat het ermee te maken heeft dat koppels die gezamenlijk meer ondernemen in hun vrije tijd, een beter huwelijk hebben", zegt een van hen. Zo'n zuipsessie (en zelfs het samen nuttigen van één bescheiden drankje) zien stelletjes dan als een gezamenlijke activiteit en prettig tijdverdrijf. Een alcoholisch avontuurtje, zo je wil.

Of het ook goed is voor je relatie om samen in één ruimte te verblijven op het moment dat je alle twee een fikse kater hebt - bonkende koppijn, droge strot, zweten als een otter - is dan weer niet bekend. We kunnen ons echter voorstellen dat het beter is om elkaar dan wel even uit de weg te gaan. Jij in de mancave, zij in de woonkamer bijvoorbeeld. Het zekere voor het onzekere, zullen we maar zeggen.

Lifestyle
  • Vriendin
  • iStock/Dougberry