Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Recordvangst coke in Rotterdamse haven: duizenden kilo’s

Een paar maanden voor we 2022 in gaan, vond de grootste cokevangst van het jaar plaats in Rotterdam.

Recordvangst coke in Rotterdamse haven: duizenden kilo’s

Het mag dan niet sneeuwen in Rotterdam, maar toch kleurt de haven helemaal wit. Tijdens een controle van een schip uit Paraguay op zaterdagavond werd namelijk een gigantische 4178 kilo wit poeder aangetroffen. De coke zat verstopt in grote zakken met soja, verdeeld over meerdere containers. Inmiddels is de hele lading al vernietigd, maar er wordt nog wel verder onderzoek gedaan door HARC, een team dat ontstaan is uit een samenwerking van de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het OM.

Doorgeefluik

Hoewel de cocaïne in Nederland is onderschept, lag de uiteindelijke bestemming in Portugal. Ons land geldt vaak simpelweg als tussenstop voor grote vrachten drugs. Hoewel Nederlanders tot de enthousiastere gebruikers horen, schuiven we het gros van de coke in oostelijke of zuidelijke richting door, totdat het ergens in Europa op een eindbestemming terecht komt. Daar wordt er dankbaar gebruik van gemaakt, want volgens schattingen gaat er gemiddeld zo’n 120.000 tot 140.000 kilo per jaar doorheen.

Nederland speelt een grote rol in de Zuid-Amerikaanse landen als het gaat om cokehandel. Samen met de Italiaanse en Albanese maffiaclans zijn wij zo’n beetje de enige buitenlanders die met de Zuid-Amerikanen samenwerken. De Nederlandse ‘handelaren’ zijn vooral bedreven in witwassen. Daarin scoren wij hoog, samen met het Verenigd Koninkrijk.

Record

De vangst van afgelopen zaterdag is de grootste hoeveelheid coke van 2021. In februari van dit jaar werd ook een aantal records gezet. Over een periode van anderhalve week onderschepte men een straatwaarde van 600 miljoen euro aan coke in de havens van Antwerpen en Hamburg, allemaal met dezelfde bestemming in Nederland. Diezelfde week werd de grootste lading heroïne tot nu toe buitgemaakt door de douane.

Misdaad
  • Douane