Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie waarschuwt voor cokewasserijen en Colombiaanse drugskoks in Nederland

Politie, douane en justitie doen hun best om zoveel mogelijk coke tegen te houden in de havens, maar de georganiseerde misdaad is inventief. Het gevolg: meer cocaïnewasserijen en Colombiaanse drugskoks in Nederland. 

Cocaïnewasserij

Onderzoeksplatform EenVandaag heeft navraag gedaan bij justitie over cokewasserijen in Nederland. Er bestaan namelijk nogal wat zorgen bij het Openbaar Ministerie, met name om de stijging van het aantal cokelabs in ons land. Laboratoria die steeds vaker gerund worden door Colombiaanse drugskoks.

Zo'n drugslab kan verschillende vormen hebben, schrijft EenVandaag. Van kleine installaties in woningen in de stad, tot zeer professionele, grote laboratoria op het platteland. Toch is er wel degelijk een trend te ontdekken, want het worden er meer en er is vaker sprake van grote labs. Kortom, cokewasserijen zijn bezig met een opmars in Nederland.

Wat is een cokewasserij?

In een cokewasserij doorlopen ze niet het complete productieproces van cocaïne van kop tot staart. Vaak worden de eerste stappen al gezet in het land van herkomst, zoals Colombia. Daar verwerken ze cocabladeren tot drugs. Een redelijk smerig, industrieel proces.

Die drugs worden niet zelden gesmokkeld door ze te verstoppen tussen ladingen fruit. Bijvoorbeeld in containers vol bananen, ananassen en ga zo maar door. Maar het vervoeren (en invoeren) van blokken samengeperste coke is behoorlijk risicovol. De douane hier pikt de risicocontainers eruit om ze te scannen en zet speurhonden in. Op die manier wordt een deel van de coke gepakt.

Om de pakkans te verkleinen, wordt de coke steeds vaker eerst vloeibaar gemaakt. Met die vloeistof wordt vervolgens kleding gewassen. Ook worden er dozen in de vloeistof ondergedompeld en vervolgens gedroogd. De douane kan de cocaïne in deze vorm minder goed detecteren via scans, waardoor deze manier van smokkelen aan populariteit wint.

In Nederland wordt de coke in de kleding, dozen of andere producten weer vloeibaar gemaakt, en via chemische processen weer tot poeder gemaakt. Dat doen ze in cokewasserijen.

Colombiaanse koks

Het proces van coke vloeibaar maken, in producten verwerken, en andersom, is een redelijk specialistisch werkje, legt officier van justitie Martin van Nes uit aan EenVandaag. Vandaar dat die Colombianen ook in Nederland aan het werk zijn. Soms gaat het om tien van die 'drugskoks' in één cokewasserij. Daar werken ze dan dag en nacht.

Van Nes denkt niet dat die Colombianen niet onder dwang in de labs werken, omdat ze hun eigen reis- en verblijfsdocumenten bij zich hebben. Bij dwangarbeid worden die papieren vaak ingenomen.

Dat de Colombianen ook echt de baas zijn, dat denkt Van Nes niet. Volgens hem zullen de mensen die aan de touwtjes trekken niet in zo'n drugslab komen. Dat is meer een plek voor koks en uitvoerders.

Misdaad
  • EenVandaag
  • NL Beeld / Proshots