doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Colombiaanse drugsbaron duikt op in Drenthe

Afgelopen augustus werd in het Drentse Nijeveen de grootste en meest professionele cokewasserij ooit in ons land aangetroffen. De politie arresteerde destijds 26 verdachten, van wie er eentje een behoorlijk grote jongen in de cocaïnewereld blijkt te zijn.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Colombiaanse drugsbaron duikt op in Drenthe

Het gaat om de 40-jarige Alejandro C. Hij wordt gezien als één van de kopstukken in de zaak rond de Drentse cokemanege die afgelopen augustus in Nijeveen werd aangetroffen. Alejandro C. werd in 2010 al in de VS aangehouden voor heroïnehandel, waarvoor hij 32 jaar celstraf kreeg. Nog geen tien jaar later wist hij zijn weg naar Nederland te vinden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Leider van de drugsring

C., die op zijn zevende van Colombia naar Amerika verhuisde, wist lange tijd uit het zicht van de autoriteiten te blijven. Op een onbekende leeftijd begon hij met het smokkelen, waarna hij algauw uitgroeide tot een grote naam in de drugswereld. Toen de Amerikanen hem in het vizier kregen, beschreven ze hem als ‘leider van zijn drugsring’. Kort daarna, in 2003, vluchtte hij terug naar Colombia, waar hij alsnog bijna 250 miljoen euro per jaar aan heroïne naar Amerika wist te transporteren.

De Drentse cokewasserij.

Arrestatie in Colombia

Om een einde aan het handeltje van de drugskoning te maken, stuurde de Drug Enforcement Agency (DEA) aanklager en speciaal agent Gerard McAleer achter C. aan. Hij slaagde er binnen een jaar in om de Colombiaan te pakken te krijgen, die in Amerika linea recta voor de rechter moest verschijnen. Daar hing hem een straf van 170 jaar cel boven het hoofd.

Die straf kreeg hij echter niet. Het vonnis dat hij in 2010 kreeg, was 32 jaar cel. Acht jaar later mocht hij met vervroegde vrijlating weer de straat op. DEA-agent McAleer, die een eeuwigheid achter de Colombiaan aan zat, keek het hele gebeuren met lede ogen aan.

'Ik vind het teleurstellend dat hij niet meer tijd in de gevangenis heeft gezeten voor zijn misdaden. Maar ik accepteer dat het systeem in New Jersey zo werkt'

McAleer in een interview met de Stentor

Op Hollandse bodem

Het duurde niet lang voordat C. zijn biezen pakte en naar Nederland vertrok. Daar begon hij zijn hele handeltje opnieuw op te bouwen. Dit keer koos hij alleen voor coke in plaats van heroïne. Algauw had Alejandro de meest professionele cokewasserij van Nederland in elkaar gezet, maar daar kon hij niet lang van genieten. Nog geen twee jaar na zijn vrijlating zit hij alweer in de cel, maar nu in Nederland.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws