Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een van de meest gezochte Colombiaanse drugsbarons opgepakt: 'Vergelijkbaar met val van Pablo Escobar'

Zeven jaar lang zaten de Colombiaanse overheidsdiensten achter hem aan: drugscrimineel Dairo Antonio Usaga is gearresteerd.

Usaga

De Colombiaanse autoriteiten hebben hun slag flink geslagen dit weekend. Zeven jaar lang maakten de overheidsdiensten jacht op de beruchte Dairo Antonio Usuga. Gisteren werd hij bij een gezamenlijke operatie van de politie en het leger opgepakt.

Golfbende

Usaga, ook wel bekend als Otoniel, was een van de meest gezochte criminelen in Colombia. De beruchte drugscrimineel stond aan het hoofd van de Clan del Golfo, – de Golfbende – een drugsnetwerk van meer dan 1200 gewapende bendeleden. Dat is twee keer zoveel als de 500 man waar Pablo Escobar destijds over beschikte.

Otoniel had maar liefst een bedrag van 3 miljard pesos (680.00 euro) op zijn hoofd staan. President Duque van Colombia noemt deze arrestatie de grootste klap van de eeuw als het gaat om drugshandel. "Dit is alleen vergelijkbaar met de val van Pablo Escobar in de jaren 90", zei de president in een videoboodschap.

Grote vangst

Ook de generaal van het Colombiaanse leger, Fernando Navarro, spreekt van een grote overwinning. "We zaten al zeven jaar achter hem aan.” Bij de politieactie, die ook Operatie Osiris werd genoemd, werden vrijdag 500 veiligheidsagenten ingezet.

De bende van Dairo Antonio Usaga bestaat voornamelijk uit voormalig extreemrechtse paramilitairen. Naast drugshandel zou Clan del Golfo ook betrokken zijn bij illegale mijnbouw, witwassen, moord en afpersing.

Zus

De autoriteiten begonnen in 2016 al een operatie tegen Usaga. Sindsdien is hij op de vlucht. In 2017 kondigde hij in een videoboodschap nog aan om zichzelf over te geven, maar daar heeft hij uiteindelijk nooit gehoor aan gegeven. Vrijdag is hij in de regio Uraba, een landelijk gebied in de provincie Antioquia, gearresteerd.

Zijn zus, Johana Usaga, werd eerder dit jaar al gearresteerd door de Colombiaanse politie en de Amerikaanse drugsopsporingsdienst. Zij werd uitgeleverd aan de VS en staat daar terecht voor drugshandel en witwassen.

Misdaad
  • NOS, Metronieuws
  • Twitter, Presidencia de la República