Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Katja’s borsten waren altijd al een ding (of twee)

Uit Panorama nr. 17, 1996: ‘Katja Schuurman is gewoon een lekker ding!’

Katja Schuurman

Wij van Panorama zijn natuurlijk niet kleinzerig aangelegd, maar ook wij krabben ons weleens achter de oren als we een verhaal uit de krochten van ons archief opduiken. Zoals bij dit verhaal over de toen pas 21-jarige Katja Schuurman die op dat moment door haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden hard op weg was om het grootste sekssymbool van Nederland te worden.

Kijk eens hoe wij haar destijds introduceerden: “Kan ze zingen? Kan ze acteren? Heeft ze borsten?” Ja, het stond er echt. Los van het feit dat die vraag nogal retorisch was – antwoord: twee stuks – is het ook een vraag die we tegenwoordig niet meer zo snel zouden stellen. Zoals we ons ook niet afvragen of Gordon een pik heeft en een kameel twee bulten. Afijn, tijden veranderen dus, ook de Goede en de Slechte.

Een jaar eerder was Panorama-fotograaf Ronnie Hertz de allereerste die Katja fotografeerde. Ze zat op dat moment pas net bij GTST en het was maar zeer de vraag of ze mocht blijven. Hertz destijds: “Ik zei tegen die publiciteitsjongen: die meid is commercieel superverantwoord, je bent gek als je haar eruit gooit! Wat haar zo bijzonder maakt? Alles! Ze beweegt natuurlijk en heeft nauwelijks make-up nodig. En dan die twinkeling in haar ogen, dat geeft haar een meisjesachtige, sexy uitstraling. Eén minpuntje: ze is slechts 1,65 meter. Tien centimeter langer en ze was écht een ideaal model geweest.”

‘Tijdens de tweede Playboy-shoot lieten mijn borsten zich goed zien’

William Rutten, toen al en nu nog steeds de fotograaf van de sterren, stak ook meteen de loftrompet over haar, al moest hij wel achter ons aansluiten: “Ze heeft het gewoon. Sterker nog, ik vind haar op dit moment de meest sexy vrouw van Nederland!”

Het nummer Ademnood van Linda, Roos & Jessica (Babette van Veen, Guusje Nederhorst en dus Katja Schuurman) was een paar maanden eerder een nummer 1-hit, met Katja als absolute blikvanger én licht hijgend nachtegaaltje, dus wij deden een rondje langs de velden om het fenomeen Katja Schuurman te duiden. Glamour- en Playboy-fotograaf Govert de Roos vond dat ze een ‘sensueel bekkie’ had, Patty Brard vond Linda, Roos & Jessica het nieuwe Luv’ – met Katja in de rol van Patty natuurlijk – en Peter Koelewijn vond haar flair ‘verbazingwekkend’, in de goede zin van het woord.

En wij maar afvragen ‘of ze borsten’ had. Die vraag kwam jaren later overigens als een boemerang bij ons terug. Toen Katja in 2004 voor de tweede keer in Playboy stond, zei ze zelf dat ‘haar borsten zich tijdens die shoot goed lieten zien’. En meer recentelijk doet ze al helemáál niet geheimzinnig over wat ze in huis heeft. Alsof ze dat ooit heeft gedaan. Tegen Margriet zei ze ooit dat ze ‘misschien op haar zestigste weer eens in Playboy wil’. Terwijl het wat ons wat betreft ook volgend jaar al mag: dan wordt ze immers vijftig.