Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rutte: 'Niks veranderen aan inkomen Oranjes, besteding geld koning blijft geheim'

In een brief aan de Kamer heeft demissionair premier Rutte laten weten geen openheid te willen geven over de uitgaven van de koning. Ook is er "geen aanleiding" om de hoogte van het inkomen van de Oranjes te evalueren, zegt hij.

Rutte

De Oranjes gingen er in 2021 financieel zo'n 5% op vooruit ten opzichte van het jaar daarvoor. Goed geregeld, Willy. Maar wel voer voor discussie in de Kamer, onder andere omdat de verhoging plaatsvindt in een jaar waarin veel mensen kampen met financiële tegenslagen.

Daarnaast roept de Tweede Kamer al lange tijd om meer transparantie over het bedrag dat de koning krijgt voor het aannemen van personeel en "materiële kosten" - zo'n 5 miljoen euro. Dit komt bovenop zijn niet onomstreden jaarsalaris van 998.000 euro. Het gaat om knaken waarvan eigenlijk niemand precies weet hoe ze worden uitgegeven, en dus ook niet of het bedrag wellicht te hoog of te laag is. Tot groot ongenoegen van de Kamer.

Jaarlijks krijgt het koninklijk huis ook nog een bedrag van 30 miljoen euro voor zogenaamde 'functionele kosten'. Denk aan het rijtuigenpark, verlichting en verwarming van alle optrekjes, telefoonrekeningen en meer.

Rutte werkt niet mee

Maar ondanks de roep om transparantie houdt Rutte het huishoudboekje van de koning het liefst gesloten. De demissionair minister-president stelt dat de gevraagde openheid in strijd is met de grondwet. Daarin staat namelijk dat de koning "recht heeft op een eigen levenssfeer". Op grond van die woorden vindt Mark Rutte dat de koning geen verantwoording hoeft af te leggen over het bedrag dat hij uitgeeft aan personeel en "materiële zaken".

Daarnaast ziet hij geen enkele aanleiding om op dit moment de hoogte van het salaris van koning Willem-Alexander ter discussie te stellen.

Of de Tweede Kamer genoegen neemt met de uitleg van Rutte zal volgende week moeten blijken. Dan wordt de begroting van de koning in de Kamer besproken.

Nieuws
  • NOS, Telegraaf
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl