De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is het adviesorgaan dat voornamelijk rapporten schrijft met daarin raadgeving aan de regering en het parlement. Over migratie, arbeid, kunstmatige intelligentie en niet te vergeten: zorg. En juist over laatstgenoemde hebben ze nu wat ideetjes naar buiten gebracht.
De Adviesraad is namelijk van mening dat de zorgkosten de pan uit rijsen. Veel mensen werken in de zorg en als de huidige trend doorzet, worden dat er nog veel meer, en stijgen de zorgkosten van 6000 euro per persoon (2019) naar 16.000 euro per persoon (2060). De WRR stelt dat de complete welvaartsgroei dan naar de zorg moet stromen, omdat anders de kosten niet worden gedekt.
Lekker? Dan duur of moeilijk te krijgen
De oplossing? Het zo onaantrekkelijk mogelijk maken om producten te nuttigen die verdomde lekker niet per se goed voor de gezondheid zijn, aldus de wetenschappers. Sigaretten, hamburgers, snoep, pils. Wat dat betreft gaat een verbod op stuntaanbiedingen zoals 2-voor-de-prijs-van-1 de Raad niet ver genoeg. "Haal dat taboe eraf", stelt WRR-projectleider Gijsbert Werner in het AD.
Vervolgens somt Werner wat suggesties op waar de politiek zich volgens hem op zou moeten richten: ".. de suikertaks, het verplicht reduceren van het zoutgehalte in voedsel, maar ook het verminderen van alcoholverkooppunten. Of hanteer minimumprijzen voor drank. Vooral bij het voorkomen van ziekten is nog veel winst te boeken: het kost weinig en het levert veel op."
Tendens
Gaat de politiek straks alles met alcohol en suiker nog ontoegankelijker en een stuk duurder maken? Dat zou goed kunnen. Die tendens is er immers al jaren; roken wordt duurder, stations rookvrij, alcoholleeftijd omhoog, verbod op stuntprijzen alcohol, et cetera, et cetera. Dat Nederlanders op termijn fors meer gaan betalen voor een biertje, een hamburger of een milkshake, is dus allesbehalve uitgesloten.
- AD
- Pexels