Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jamie Westland over coronatijd: 'Ik heb de Gall & Gall inmiddels wel uitgespeeld'

Jamie Westland heeft het de afgelopen tijd een stuk rustiger gehad dan normaal. Minder optredens, geen festivals. Eigenlijk het bekende liedje. Toch heeft de drummer van Di-rect niet stilgezeten. Integendeel. Hij speelde de Gall & Gall uit en is als bekende Nederlander weer met z'n kop op tv. Ditmaal in het programma Car Wars. 'Het houdt je een beetje van de straat, hè.'

Jamie Westland

"Met Jamie. Hé ik ben nog even mijn auto aan het uitpakken en bel je zo terug, goed? Twee à drie minuutjes."

Prima, geen probleem. Joe hoi.

We hebben dat blauwe autootje van Jamie gezien bij Car Wars. Die komt nog niet eens tot de knie, dus dat kofferbakje moet in een poep en een scheet leeg zijn, zo stellen we ons voor. En dat klopt. Paar minuutjes later belt de drummer van Di-rect terug.

"Ja hoi!"

Ah daar was 'ie weer. Hoe is het?

"Euh, ja rustig. Ik blijf wel bezig hoor. Zo staan er inmiddels weer wat shows in de agenda. Daar treffen we dan voorbereidingen voor: schermen uitzoeken en dat soort dingen. Is wel leuk hoor. 20 september mag het weer hè. Als alles netjes gaat."

Ja, bizarre tijd. Een periode waarin jullie alsnog een dikke vette hit te pakken hadden met Soldier On, misschien wel hét coronacrisis-nummer.

"Klopt. Maar dat is echt een beetje ontstaan eigenlijk. We hadden dat nummer geschreven en gingen naar de platenmaatschappij en radiostations. Die hadden zoiets van: 'Ja, ja, ballads zijn lastig nu. Wordt weinig gedraaid'. Uiteindelijk zat het onder een filmpje van het AD en ging het helemaal crazy. En het gekke is: we hebben het dus ook nog maar vier keer live gespeeld."

1,5 meter, festivals afgeblazen... Mensen uit de evenementensector zijn laatst ook massaal de straat op gegaan om te laten weten dat ze het zat zijn. 70.000 man sterk. Hoe kijk jij daarnaar?

"Kijk... wij hebben gelukkig al jaren een gezond bedrijf. Maar er zijn zat anderen die echt afhankelijk zijn van alle live evenementen. Mensen die helemaal gespecialiseerd zijn in het afstellen van gitaren bijvoorbeeld, mensen die de festivals organiseren. Rock, pop, alles staat stil. De sector ging als eerste eruit, en gaat er als allerlaatste weer in. Hoe krommer het wordt, hoe bozer je wordt."

Logisch. Hoe heb je jezelf vermaakt met de extra vrije tijd die je ineens tot je beschikking had?

"Luister, ik heb inmiddels de Gall & Gall allang uitgespeeld!" (Een vette lach) "Die wijncollectie ken ik nu wel hoor."

Car Wars

In Car Wars nemen BN'ers het tegen elkaar op met radiografisch bestuurbare auto's. Naast Najib Amhali, René Froger, Herman den Blijker, Leontien van Moorsel en Robert Doornbos heeft SBS6 ook Jamie weten te strikken.

Laten we het zo stellen, Jamie: je bent niet de enige die wat meer borrelt dan voorheen. Maar naast her en der een glaasje alcohol nuttigen, ben je ook weer op tv te zien. In Car Wars. Doe je dat graag, meedoen aan shows met BN'ers?

"Nou, ik heb wel meegedaan aan Het Perfecte Plaatje, bijvoorbeeld. Maar ik doe echt niet alles hoor, haha. Als het iets met knikkers was geweest, had ik misschien wel getwijfeld."

Maar het was iets met autootjes.

"Dat leek me direct wel leuk. Ik wilde wel eerst weten met wie het dan was, en toevallig zit ik ook met Robert (Doornbos - red.) in een vriendengroep in Amsterdam. Even overleggen natuurlijk, maar al snel zeiden we tegen elkaar: 'Lachen joh, laten we het doen'."

Wat voor coureur ben je eigenlijk in real life?

"Ontspannen. Maarrrrrrr, ik hou wel van gas geven hoor. Mijn grootste ergernis in het verkeer? Bumperkleven. Al rijd ik dus zelf ook wel flink door. En oh ja: ik woon in Den Haag en daar zijn de laatste tijd zóveel Duitsers op de weg. Dat is ook wel iets hoor."

Een 'Tyfus!' hier, een 'Fuck it!' daar. We zagen je aardig losgaan in aflevering 1. Wie is de slechtste verliezer?

"Ja het is ook spannend hoor. Je voelt je net weer een klein jongetje. Maar de slechtste verliezer... René (Froger - red.) is de valsspeler. Die heeft ook altijd een excuus als iets fout gaat; dan ligt het aan z'n auto, dan weer aan de batterij. En Robert is wel echt goed en wil misschien wel het graagste winnen van iedereen."

Je doet het zelf ook niet slecht hoor: een degelijke tweede plek op dit moment. We zagen dat jullie in aflevering 2 gaan scheuren met bakkies die 160 kilometer per uur kunnen.

"Klopt. Daar heb ik ook al eens met mijn vader mee gereden. Vond 'ie wel mooi. Ik heb dat ding toen wel keihard tegen een boom geknald."

Dat belooft wat. Succes met racen. En natuurlijk met de komende shows.

"Thanks goos. Komt goed."

Car Wars is elke vrijdag om 20:30 te zien op SBS6.

Entertainment
  • Car Wars, SBS6