Op het Oostappen Vakantiepark Arnhem, dat in beheer is van Gillis, zouden onder andere schietpartijen en bedreigingen zijn voorgekomen. Ook zou op het park van de forse ondernemer sprake zijn van knokploegen, dierenmishandeling, drugshandel, zwartgeldstromen en prostitutie. Dat vertellen (ex)-bewoners aan Omroep Gelderland.
Met dit vakantiepark is de SBS6-ster, bekend van het programma Massa is Kassa, al eerder in de problemen gekomen. Zo werd onlangs de horecavergunning van Gillis ingetrokken. Er zou volgens de gemeente een ernstig risico zou zijn dat deze vergunning werd gebruikt om extra inkomsten te genereren.
De (voormalige) bewoners van dat park hebben zich nu verenigd en zijn naar de gemeenteraad en de burgemeester gestapt. Dit hebben ze gedaan omdat de gemeente nu wel een reden zou zien om de reality-ster aan te pakken.
Schietpartij
Eén van de bewoners is Remco. Hij vertelt dat er zou zijn geschoten. Gillis wilde naar verluidt de vorige Parkbeheerder, Jan, van het park wegjagen. Uit mailverkeer blijkt dat de bewoner aangifte wilde doen. De politie heeft deze aangifte afgehouden omdat zij van mening waren dat vervolging weinig kans van slagen zou hebben. Dit wordt door de gemeente Arnhem bevestigd.
Een anonieme bewoner vertelt dat zij ook weet dat er een schietpartij is geweest. Ze kan echter niet met zekerheid zeggen wie er geschoten heeft. Ze zegt dat er het wel vaker gebeurde en dat je in één van de caravans nog kogelgaten kan zien zitten.
De problemen begonnen volgens de caravanbewoner toen Peter arbeidsmigranten ging huisvesten op het park: “Die zorgden voor veel problemen. Maar Gillis gebruikte die om mensen met een uitkering weg te krijgen. Aan die migranten kon hij namelijk meer verdienen. Die betaalden 400 tot 600 euro per persoon en zaten soms wel met zes man in een caravan.”
Knokploegen en envelopjes
In de dagen die volgden verlieten mensen massaal het park. Ze voelden zich niet meer veilig, vertelt Remco. Ook zouden er knokploegen die bestaan uit Oostblokkers met onder andere stroomstootwapens op het park rondlopen om zo de mensen weg te jagen: “Die hadden knuppels en kwamen dreigend langslopen met hun pitbulls.”
Een deel van de medewerkers van het park zouden zwart worden uitbetaald. Zo ook de arbeidsmigranten vertelt de bewoner. Het hoofd van de schoonmakers ging volgens Remco rond met envelopjes.
De anonieme ex-bewoner is vertrokken van het park nadat scheldpartijen en het binnendringen in zijn woning uitliepen tot een vechtpartij. Er zou op het park bovendien sprake zijn van illegale sigarettenverkoop, drugsgebruik, drugshandel en prostitutie. Sommige medewerkers profiteerden daar van mee, vertelt zij.
Golfkarretje
Voor ex-bewoner Saskia is het extra schrijnend. Zij kwam pas na de incidenten op het park te wonen. Zij verhuisde in 2020 naar het vakantiepark: “Ik kocht daar een huisje. Ik ben moeder van een gehandicapt kind en dacht daar mijn droom waar te maken door kampen en vakanties te organiseren voor getraumatiseerde jongeren”, vertelt Saskia. “Maar daar was het helemaal niet veilig voor.”
De moeder werd naar eigen zeggen uitgescholden voor tyfushoer en kreeg te horen dat ze moest opzouten door parkbeheerder Walter: “Terwijl ik alleen maar vroeg hoe ik mijn afval af moest voeren.” Verder zou de parkbeheerder geprobeerd hebben Saskia omver te rijden met een golfkarretje.
Geluidsopnames
Remco heeft aan Omroep Gelderland geluidsopnames laten horen waarin hij in gesprek is met de toenmalige parkbeheerder. In de opnames is te horen dat de twee elkaar beschuldigen van bedreiging. Er is te horen dat Walter Rermco van het park probeert te krijgen: “Ook al heb ik jou bedreigd. Dan heb je er zelf om gevraagd” is te horen op de tape. “Jij gaat vandaag nog het park af. Zo niet, dan laat ik je ophalen”
Saskia laat weten dat het personeel graag zou willen dat de bewoners meedoen met de zwartgeldhandeltjes. Ze mocht haar afval wel afvoeren, maar ze moest dan cash betalen: “Alles wat je er voor elkaar wilt krijgen, moet zwart.”
De bewoonster is in 2022 weggevlucht van het park toen haar kinderen er niet meer durfden te komen. Sindsdien is Saskia dakloos en reist ze een beetje door het land: Ondertussen blijven ze deurwaarders achter me aansturen voor een elektriciteitsrekening van 3000 euro waar niets van klopt”, vertelt de ex-bewoonster. “Ze hebben me echt stukgemaakt.”
De gemeente heeft kort gereageerd op de verhalen via wethouder Paul Smeulders. Die gaat niet inhoudelijk in op de voorvallen, maar herhaalt het staande beleid. De (ex)-bewoners zijn nog steeds op zoek naar andere gedupeerden om zich bij hen aan te sluiten. De huidige parkbeheerder en Peter Gillis waren niet bereikbaar voor commentaar.
- Omroep Gelderland
- NL Beeld / Patrick van Emst