Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Theo V. bekende dat hij 20 mensen heeft gedood, OM gaat hem niet vervolgen

Het Openbaar Ministerie stelt dat er te weinig bewijs is tegen V.

Theo V.

Het moet een klap zijn voor de nabestaanden van tientallen personen die in de coronaperiode stierven in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: Theo V. wordt niet vervolgd. Het OM kwam tot deze beslissing omdat er volgens justitie niet genoeg concreet bewijs is tegen Theo (of Theodoor) V. Dit ondanks dat V. bij meerdere mensen - GGZ-medewerkers, verpleegkundige en een praktijkondersteuner - een bekentenis heeft afgelegd.

Bij die mensen vertelde V., voorheen als verpleegkundige werkzaam bij het ziekenhuis in Assen, dat hij de levens van een twintigtal coronapatiënten heeft beëindigd. Hij zou op eigen houtje beademingsapparaten hebben uitgezet en hoge doseringen morfine hebben toegediend. Om welke patiënten het gaat, vertelde hij niet, wat gezorgd heeft voor grote onzekerheid bij de nabestaanden.

'Bekentenis is niet genoeg'

Na zijn arrestatie trok V. zijn bekentenis weer in - hij zou verkeerd begrepen zijn door de mensen bij wie hij de bekentenis deed. Logischerwijs zette het OM vervolgens een onderzoek op touw. V's dienstrooster werd naast de datums gelegd waarop patiënten overleden.

Twee experts - een forensisch arts en een hoogleraar interne geneeskunde - concludeerden later echter dat er geen sprake is van bijzonderheden. Daarbij komt: het OM mag geen gebruikmaken van V's medische GGZ-dossier. Justitie concludeert nu dat er te weinig bewijs is om V. te vervolgen. Een bekentenis alleen is in Nederland immers niet genoeg voor een veroordeling.

Theodoor V. was een tijdje geleden al op vrije voeten gesteld, en blijft dus ook een vrij man. Sterker, hij mag zijn werkzaamheden in de zorg weer gewoon oppakken, mocht hij dat willen.

De enige mogelijkheid tot vervolging lijkt nu een artikel 12 Sv-procedure. Nabestaanden van overleden coronapatiënten kunnen zo hun beklag doen bij het gerechtshof, waarna er alsnog een vervolgprocedure in gang kan worden gezet. Mogelijk wordt deze stap ook gezet.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Adobe Stock