Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kaag over Afghanistan: 'We hebben de situatie verkeerd ingeschat'

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) geeft toe dat de situatie in Afghanistan verkeerd is ingeschat. 'Dit is een dramatisch einde', aldus Kaag vandaag in de Kamer.

Sigrid Kaag

De Taliban zijn in no time opgerukt in Afghanistan en hebben inmiddels ook de macht in de hoofdstad gepakt, inclusief presidentieel paleis. Het gevolg: duizenden mensen zijn uit angst op de vlucht geslagen. De situatie op het vliegveld van Kabul werd gister zelfs zo nijpend dat mensen opstijgende vliegtuigen beklommen en zichzelf vastklampten aan de landingsgestellen. Ook kon een evacuatievlucht vanuit Nederland niet eens landen door alle chaos.

'Situatie onderschat'

Vooral de snelheid waarmee de Taliban het land overnamen, zag demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag niet aankomen, zo deelde ze vandaag met de Kamer. Kaag: "Het heeft de hele internationale gemeenschap verrast. Er heeft zich een ramp voltrokken. Onze verwachting was, dat is nu dus naïef gebleken, dat het Afghaanse leger meer weerstand zou kunnen of willen bieden. We hebben het niet zien aankomen, we hebben de situatie verkeerd ingeschat."

Sigrid Kaag sprak bovendien van 'een dramatisch einde'. Daarnaast is ze bang dat veel ontwikkelingen van de afgelopen jaren voor niks zijn geweest: "Ik ben bang dat alle verworvenheden in één keer worden weggevaagd."

'Het is allemaal totaal onzeker'

Naar verluidt heeft al het Nederlandse ambassadepersoneel Afghanistan inmiddels verlaten. Echter is het voor sommige Nederlanders en Afghanen die Nederland hebben geholpen - tolken en dergelijke - lastiger om op tijd weg te komen. "Wij hebben niet de middelen om mensen uit delen van Afghanistan te halen", zei Sigrid Kaag daarover. "Daar kampen alle landen mee. Zij die verder weg van Kaboel wonen moeten nog grotere risico's nemen om de luchthaven te bereiken, het is allemaal totaal onzeker."

Misschien ook voor jou:
'Omgestoten biertje' mogelijk aanleiding dodelijke mishandeling Mallorca
Nieuws
  • AD
  • Robert Meerding/Brunopress