Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kaag met brandende fakkels opgewacht in Twente: 'Walgelijk'

D66-leider Sigrid Kaag werd afgelopen zondag in het Twentse Diepenheim opgewacht door demonstranten met brandende fakkels. Dit zorgde echter voor felle reacties vanuit de politiek.

Sigrid Kaag

D66-leider Sigrid Kaag is afgelopen zondag tijdens haar bezoek aan het Twentse Diepenheim opgewacht door tientallen demonstranten met brandende fakkels. Zo vinden de Tukkers dat 'boeren kapot worden gemaakt en burgers op de kosten worden gejaagd'. Kaag liet zich echter niet kennen en ging kort in gesprek met de demonstranten voordat ze naar binnen ging.

Felle reacties

De demonstratie heeft felle reacties opgeleverd vanuit de politiek. Zo praat CDA-leider Wopke Hoekstra over een 'absolute schande' en noemt PVV-kamerlid Raymond de Roon de actie 'schokkend wangedrag'.

"Walgelijk dat sommige mensen het normaal vinden Sigrid Kaag op te wachten met brandende fakkels. Juist omdat deze week de bedreiger die met een fakkel voor haar huis stond door de rechter is veroordeeld", aldus D66-fractieleider Jan Paternotte. Ook BBB-leider Caroline van der Plas laat van zich horen. "Weet niet welke nitwits in Diepenheim dachten dat het leuk zo zijn om fakkels mee te nemen, maar misschien moeten die lui ff nadenken hoe het is als je iemand voor je huis krijgt met een fakkel die je toeroept dat je naar buiten moet komen."

Al eerder vroeg Kaag in een interview of de 'stille meerderheid' zich wilde uitspreken over de agressie, bedreigingen en intimidatie. "Dat is een taak voor ons allen. De stille meerderheid moet ook laten merken: dit is ons land. En we gaan redelijk en beschaafd met elkaar om. We accepteren beledigingen, bedreigingen en agressie niet. Daarvan moeten we allemaal zeggen: dat kan niet, dat hoort er niet zomaar bij."

Reden

Kaag was op bezoek in Diepenheim om mee te doen aan een politieke talkshow. Tijdens haar bezoek werd de D66-leider opgewacht met tractoren, omgekeerde vlaggen en brandende fakkels. Hoewel de fakkels vrij 'nieuw' zijn tijdens een demonstratie, hadden de demonstranten hier een 'goede reden' voor. De brandende fakkels waren namelijk een 'eerbetoon aan Max', die veroordeeld werd nadat hij met een grote brandende fakkel het huis van Kaag opzocht. "Ze hadden met hun tractoren alles klemgezet, hadden een vechthond bij zich en scholden Sigrid Kaag uit", aldus organisator Hans Verbeek tegen de lokale krant Tubantia.

Nieuws
  • De Telegraaf, AD
  • NL Beeld