Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Celstraffen geëist tegen FC Twente-relschoppers voor mishandeling Zweedse supporter

Dat er geen doden zijn gevallen op de tribune van FC Twente is volgens de rechter ‘dom geluk’. Vijftien mannen riskeren een celstraf voor hun aandeel bij de beestachtige rellen tussen Twente- en Hammarby-‘supporters’.

FC Twente

“Zonder dat buisje in zijn keel had hij niet meer geleefd,” weet de officier van justitie heel zeker. “Ik vrees dat hij er veel slechter aan toe is dan wij kunnen vermoeden.” Op de tribune bij de Europa Cup-wedstrijd tussen FC Twente en het Zweedse Hammarby liep het vorig jaar zomer compleet uit de klauwen. Die ‘hij’ is ene meneer Johansson, consequent aangeduid als ‘de man in de blauwe trui’. Op videobeelden is te zien hoe hij in elkaar wordt geslagen en getrapt, ook als hij al op de grond ligt.

Net als andere Zweden zit hij op de sponsortribune van FC Twente en dus niet in het bezoekersvak. Het is voor de Tukkers reden om de confrontatie te zoeken met de Hammarby-aanhangers. Bob (35) doet dat volgens de politie ‘kaakschaatsend van de coke’. Net als zijn soortgenoten maakt hij jacht op de man in blauwe trui. Die heeft even daarvoor tijdens de gevechten iemand met een bivakmuts in de gracht gegooid, dat maakt hem een doelwit. De hulpdiensten redden zijn leven. Met een buisje in zijn keel wordt hij geïntubeerd, ook de latere hartstilstand overleeft hij.

Hoe het hem nu vergaat is onbekend, eenmaal ontslagen uit het Enschedese ziekenhuis vliegt hij terug naar Zweden, hij heeft verder nergens om gevraagd. Tegen vijftien relschoppers is een celstraf tussen de 3 en 4,5 maand geëist. “We proberen het supportersgeweld al decennialang uit te roeien, maar nog altijd zijn er idioten die het bezoeken van een wedstrijd tot een risico maken,” motiveerde de officier. “De maatschappij is het helemaal zat.” Amen.

Misdaad
  • Proshots