Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Jonge neemt advies Gezondheidsraad over en wil 1.2 miljoen kinderen vaccineren

De Gezondheidsraad kwam gisteren al met het advies om ook kinderen boven de 12 in te enten. Zojuist heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge daar een klap op gegeven: het kabinet neemt het advies van de Raad over. Vanaf vrijdag kunnen kinderen bellen voor een afspraak.

Vaccineren

Iedereen boven de 18 heeft inmiddels zijn kans gehad om een spuit in z’n arm te laten zetten. Om die reden ging de Gezondheidsraad deze week om tafel met de vraag of ze mensen onder de 18 ook de kans geven om zich te laten vaccineren. Afgelopen dinsdag was dat overleg afgerond, met als conclusie het advies om kinderen te laten prikken met Pfizer of BioNTech. Precies wat het OMT en Hugo de Jonge graag wilden.

Vrijdag al bellen

Dat betekent er vanaf vrijdag aanstaande al gebeld kan worden voor een afspraak. In eerste instantie alleen voor kinderen geboren in 2004, maar vanaf dan dagelijks de jongere jaargangen. Als elk kind - het gaat in totaal om zo'n 1,2 miljoen kinderen - zich zou laten inenten, heeft iedereen de eerste prik voor het begin van het aankomende schooljaar kunnen krijgen. Prik nummer twee volgt dan ergens in september.

Invloed van de ouders

De leeftijdsgroep van de kinderen heeft overigens wel invloed op het advies. Kinderen van zestien jaar en ouder mogen zelf kiezen of ze het vaccin willen nemen. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen dit samen met hun ouders. Het kind is hierin wel doorslaggevend, ook als zijn ouders er niet mee eens zijn.

Bijwerkingen

De Gezondheidsraad ziet meerdere redenen om kinderen wel in te enten, zoals de bescherming tegen ernstige bijwerkingen, zoals MIS-C. Ook kan het zorgen voor minder beperkingen, zoals quarantaine voor schoolklassen of het sluiten van scholen als de cijfers weer omhoog gaan.

Tegelijkertijd ziet de Gezondheidsraad ook nadelen, zoals mogelijke bijwerkingen. Zo waren er meldingen van ontstoken hartspieren en ontsteking van het hartzakje na vaccinatie. Hoeveel samenhang er is tussen die bijwerkingen en het vaccin is nog niet duidelijk - dat wordt nog onderzocht door het Europees Geneesmiddelen Agentschap - maar de Gezondheidsraad laat haar advies gewoon staan.

Misschien ook voor jou:
Advies Gezondheidsraad: geef gezonde kinderen van 12-17 jaar vaccin
Nieuws
  • AD
  • Unsplash